Vreme čitanja: oko 2 min.

Obustavljena gradnja puta preko pravoslavnog groblja u Kosovskoj Mitrovici

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz opštine severna Kosovska Mitrovica su saopštili da su jutros na lice mesta izašle inspekcijske ekipe koje su konstatovale da su radovi počeli bez odgovarajuće dokumentacije

  • 1
groblje, kosovska mitrovica Foto:Privatna arhiva

Prokopavanje puta preko starog pravoslavnog groblja, oslonjenog na hram Svetog Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice, obustavljeno je, a protiv odgovornih lica biće pokrenuti odgovarajući krivični i prekršajni postupci, rekao je za Telegraf rs.zamenik direktora policije region sever Veton Eljšani.

Prekopavanje pravoslavnog groblja koje datira od pre sto i više godina, valasništvo Srpske pravoslavne crkve, počelo je juče zarad uvezivanja napuštenih kuća u vlasništvu albanaca u naselju Brđani.

Iz opštine severna Kosovska Mitrovica su saopštili da su jutros na lice mesta izašle inspekcijske ekipe koje su konstatovale da su radovi počeli bez odgovarajuće dokumentacije.

Nalog o zabrani izvođenja radova je dostavljen izvođaču radova i naručiocu posla, naveli su iz te opštine, a iz policije Telegrafu je rečeno da prikupljaju dodatne informacije kako bi preduzeli odgovarajuće mere.

Bivši sudija u Mitrovici Nikola Kabašić sa grupom meštana Kosovske Mitrovice podneo je krivičnu prijavu protiv odgovornih tražeći kako je rekao da se istraži ko je naredio prekopavanja srpskog groblja.

groblje, kosovska mitrovica Foto:Privatna arhiva

- Podneo sam krivičnu prijavu, jer je reč o jednom aktu vandalizma, necivilizacijskom postupku ,nazovi vlasti i nekakvih kompanija - rekao je za Teelegraf Kabašić ponavljajući da se život ne može graditi preko kostiju mrtvih Srba.

On je dodao da je groblje vidljivo i da je svako mogao da primeti i vidi da se probijanjem puta otkopavaju kosti i ruše spomenici.

- Više od 30 nadgrobnih spomenika je vidljivo, te nije moglo doći do zabune i pravdanja da nisu znali, a uz sve to groblja uživaju posebnu zaštitu posebno ovo koje predstavlja kulturno-istorijski spomenik od posebne važnosti koje mora biti sačuvano - kazao je Kabašić.

Iz Raško-prizrenske eparhije su saopštili da su sa dubokim zaprepašćenjem primili vest o još jednom skrnavljenju pravoslavnog groblja na području Kosova i Metohije.

- Reč je o starom groblju u Kosovskoj Mitrovici, većinski srpskoj opštini gde opštinsku vlast od maja ove godine drže kosovski Albanci. Ovoga puta, ne samo da se radi o urbanom području, već su i građevinska firma i lice koje ih je angažovalo bez ikakvog straha od posledica izvodili radove preko grobalja, ne osvrćući se čak ni na ljudske kosti koje su mašine iskopavale iz zemlje. Podsećamo da nekažnjeno skrnavljenje grobova pravoslavnih vernika na Kosovu traje intenzivno poslednjih 24 godine - navodi se u saopštenju.

Slike vandalizovanih grobalja i skrnavljenih grobova nisu samo odgovornost pojedinaca, ističu iz Eparhije i konstatuju da institucije takozvanog Kosova svojim ponašanjem podstiču radikalne elemente u kosovskom društvu, što uz izostanak jasne i nedvosmislene osude u društvu šalje poruku da je takvo ponašanje prihvatljivo, ili čak i poželjno.

- Zato je i došlo do ovakvog pogoršanja međuetničkih odnosa na Kosovu i Metohiji, posebno poslednjih godina - naveli su iz Eparhije.

(Telegraf.rs/N.Zejak)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pijapivo

    25. oktobar 2023 | 19:41

    Kolika nam je ta "čaša" kad još nije prelila? Srbija za Ginisovu knjigu!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA