Vreme čitanja: oko 2 min.

"Život mi se okrenuo preko noći": Obeležen mesec dece sa niskim rastom, ovo su priče njihovih roditelja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Deca su u dvorištu vrtića "Bubamara" zajedno izvela ples uz pesmu "Krug" koja je simbol mališana sa niskim rastom

  • 0
Vrtić Belegiš Foto: Nikola Tomić

Mesec oktobar posvećen je deci sa izuzetno niskim rastom. Baš tim povodom, danas je u vrtiću "Bubamara" u Belegišu organizovano druženje za mališane sa niskim rastom, ali i njihove roditelje i vaspitače koji su podelili svoja iskustva.

Prisutnima se prvo obratila direktorka Predškolske ustanove "Radost" Sandra Sarapa, koja je navela da je cilj predškolske ustanove da se razvija, i da svi rastu zajedno.

- Naša porodica se širi i šaljemo jednu dobru poruku da hoćemo da rastemo. Naša predškolska ustanova "Radost" se nalazi na teritoriji Opštine Stara Pazova i ima 9 objekata. Ustanova je osnovana 1996. godine iz godine u godinu je rasla. Možemo se pohvaliti da smo predškolska ustanova za svako dete - navela je ona.

Stručni saradnici vrtića osvrnuli su se na značaj inkluzije, pogotovo kada su u pitanju deca sa niskim rastom. Kroz prezentacije prikazali su kako je inkluzija napredovala u ovoj predškolskoj ustanovi, ali se osvrnuli i na radionice iz prethodnik godina gde su deca imala priliku da se druže i prihvataju svoje sličnosti i mane.

Roditelji dece sa niskim rastom podelili su svoja iskustva kada su u pitanju inkluzija i tranzicija, te su se prisetili kako su se osećali kada je došlo vreme da mališane upišu u vrtić. Majka devojčice Lenke pojasnila je da je strah postojao, ali i ohrabrila druge roditelje.

- Želim da ukažem važnost i na drugu decu, koja su rođena tipične visine, zdrava. Ono što sigurno znamo, ali se ne podsećamo na to svaki dan jeste da život može da se okrene preko noći. Meni se to desilo i razne neke situacije mogu da dovedu do stečenih promena, kako kod nas odraslih tako i kod dece. Mi smo deo kolektiva, od nekih najranijih dana smo uključili decu. Ta socijalizacija je imala neki put. Lenkin polazak u vrtić je za mene bio nešto sasvim normalno. Nije lako suočiti se sa nepoznatim. Danas sa svih nivoa možemo da dobijamo informacije. Lenka je vrlo druželjubiva, ali svakako meni kao roditelju je trebala podrška jer smo se suočavali sa nečim neuobičajenim - navela je ona.

Bilo je i onih čija deca su već krenula u školu, a prošli su težak put do toga.

- Moj Aleksa ima 8 godina, mi smo put odavno krenuli, on je bio trnovit. Imali smo mnogo podrške, a drugu decu i roditelje naučili smo šta je ono sa čim se Aleksa suočava. I mi roditelji smo usput učili, a tu smo da pomognemo drugima da budu hrabri kada čuju dijagnozu. Pomerili smo granice, pogotovo u maloj opštini - navela je majka malog Alekse.

Deca su u dvorištu vrtića "Bubamara" zajedno izvela ples uz pesmu "Krug" koja je simbol mališana sa niskim rastom, a ostatak dana obeležila igrom i smehom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA