Vreme čitanja: oko 3 min.

Otrežnjujući govor mladim medicinarima koji svaki lekar i pacijent u Srbiji treba da čuju

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ministarka ocenjuje da je biti lekar profesija, ali najpre poziv i misija

  • 14

Školovan lekar se mora potvrditi i kao dobar lekar i kao dobar čovek, rekla je ministarka zdravlja Danica Grujičić na počeku svečane dodele ugovora o radu za sto najboljih diplomaca medicine.

Navodeći da se danas obraća i sa jednogodišnjim iskustvom na mestu ministra zdravlja poručila je da stanje u zdravstvu neće ostati "po starom".

Najpre je istakla da je dug put od sto najboljih studenata medicine do sto sjajnih lekara, insistirajući na tome da se ne može biti dobar lekar, ukoliko niste dobar čovek.

"Stručan lekar je neophodan i potreban, ali dobar lekar je tek onaj koji je i dobar čovek. Vi, drage moje kolege, niste mehaničari, ne popravljate mašine. Vi srećete čoveka koji pati, pred vama je pacijent. Naravno, da biste mogli da lečite, morati imati profesionalnu distancu, međutim, dešavalo se da sretnem neke svoje kolege koje su se pretvorile u profesionalnu distancu. Ona ne sme biti šalter iza koga se skrivate od čoveka koga ste pozvani da lečite. Kada vam se učini da profesionalizam postaje rutina i svakodnevna uniforma kao beli mantil, onda ponovo morate pročitati Hipokratovu zakletvu, ali ne kao informaciju, već kao molitvu", navela je na početku obraćanja uz napomenu da je svaka reč važna, te da lekar često zaboravlja kako je on bolesnom čoveku često jedina nada.

"Ako hoćete da od najboljeg studenta jednog dana postanete veliki lekar, morate odmah da zaboravite da ste najbolji, baš zato što ćete u našoj profesiji, nažalost, kao i u svim ostalima, nailaziti na one kolege koje boluju od sujete, koji misle da od njih sve počinje i da se sa njima sve završava. Baš zato vi ne treba i ne smete da budete sujetni.

Ako svoj poziv lekara doživite kao poziv, idite tamo gde vas zovu i gde vas traže, a ne tamo gde treba da zauzmete startne pozicije za imaginarno nadgornjavanje u građenju karijere. Moje iskustvo je da su najbolje i najuspešnije lekarske karijere one koje su se same gradile, a ne one koje je neko proračunato gradio. Ulazite u stroj zdravstvenih radnika, lekara u zemlji koja nije bogata, u narodu koga muče mnoge bolesti, u vremenu kada niko nije siguran da će biti samo civilni lekar. Ako ste zreli i odgovorni ljudi, shvatićete veličinu svoje odgovornosti.

Ipak živite u svetu u kom su mnogi roditelji razmazili svoju decu i mnoga deca nisu naučila šta je to poredak i kako se poštuje autoritet. Živimo u svetu u kome se postiže samoživošću i preteranim individualizomom. Okruženi smo ljudima koji misle da su potvrđeni ako materijalnim bogatstvom i statusnim simbolima mogu da mašu pred očima onih koji to nemaju", rekla je.

Opomenula je i da se lekar mora preispitivati.

"Opet i uvek budite svesni da je biti lekar profesija, ali iznad svega poziv i misija, koja u središtu ima drugog čoveka; ne vas, već vašeg pacijenta, čoveka koji vam se obratio za pomoć.

Nisam vas mnogo hvalila, jer sam pokušala da vam kažem jednu važnu stvar. Kao što narodna mudrost kaže: naše je samo ono što smo drugima dali. Tako i ja vama kažem - lekar si onakav kakvim vas vide vaši pacijenti. Kada oni kažu da ste najbolji, onda stvarno jeste", rekla je Grujičić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mop

    27. oktobar 2023 | 09:29

    Povećaj plate doktorima, pa onda drži govore!

  • Mk

    27. oktobar 2023 | 09:51

    Mnogo je arogantnih prepotentnih lekara za mnoge Pacjent kao da nije covek. Nedostupnost i blagovremeni pregled najveci je problem pacijenata.Termini ne postoje Kod mnogih lekara ambulabta za slabost srca nema termina to mora privatno a to kosta sa lekovima 20.000 Samo za srce plus antikoagulantna terapija, inhalatori pola penzije a ostale bolesti?

  • Vuk

    27. oktobar 2023 | 09:23

    Dijana vam, sve mlado, zdravo i obrazovano nam odlazi iz zemlje svaki dan. Osta pustoš

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA