Vreme čitanja: oko 2 min.

Đaci iz prokupačke Gimnazije bez telefona na časovima: Ovde ih odlažu, priznali i da li se pridržavaju pravila

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posao profesorima Gimnazije svakako je olakšan nakon te odluke

  • 1
Škola mobilni telefon zabrana Foto-ilustracija: Shutterstock

Odlukom Nastavničkog veća, a uz podršku đačkog parlamenta i Saveta roditelja, učenici prokupačke Gimnazije odlagaće svoje telefone pre početka nastave u specijalne futrole koje su postavljane u svakoj učionici. Gimnazija je prva srednja škola u Prokuplju koja je uvela ovu praksu, a pre nje je tokom prošle školske godine da se telefoni ne nose na času, zabranila i Osnovna škola "Ratko Pavlović Ćićko" u Prokuplju, prenose Južne vesti.

Gimnazijalcima nije zabranjeno da nose telefone u školu, ali na početku svakog časa moraju da ih odlože u specijalno napravljene futrole koje se nalaze na zidu svake učionice.

- Inicijativa je krajem prošle školske godine potekla od Nastavničkog veća, a prihvatile su je i u Školskom odboru, kao i Savetu roditelja. Uradili smo futrole za telefone i postavili u svaku učionicu, za sada sve funkcioniše kako treba - komentarišu u prokupačkoj Gimnaziji.

Posao profesorima Gimnazije svakako je olakšan nakon te odluke, jer su, kako kažu, učenici sada koncentrisaniji na nastavu, ali dodaju da je ovo samo jedan od problema u školstvu koji iz godine u godinu urušava njihovu profesiju.

- Postepeno pretvaranje kreativnog nastavnika u administrativnog radnika koji stalno nešto prepisuje iz pedagoške sveske u dnevnik, iz dnevnika u sveske timova i to isto u izveštaje veća su samo neki od problema sa kojima se suočavaju nastavnici koje odlaganje telefona ne može da reši. Deca sama treba da imaju svest o tome da im telefon ne treba na času za gledanje serija dok im profesor objašnjava lekciju na tabli, a bilo je i takvih slučajeva - kaže profesor Gimnazije.

Profesori naglašavaju da će vreme pokazati koliko će đacima oduzimanje telefona pomoći da se oslobode te zavisnosti, ali su jedinstveni u oceni da im odmoći neće sigurno.

Kod učenika oprečna mišljenja o odlaganju telefona

Iako se gotovo svi slažu da je korišćenje telefona tokom časa nedopustivo, odluka da se telefoni odlažu na posebna mesta tokom časa izazvala je oprečna mišljenja i kod samih đaka.

I dok se jedni slažu da je to dobra ideja i da je podržavaju jer je bilo dosta zloupotreba telefona među učenicima, drugi kažu da odluka nije primerena današnjem vremenu, a kao razlog navode da im je telefon potreban u hitnim slučajevima i da je zato dobro da ga imaju.

To je pokrenulo i buntovni duh kod gimnazijalaca pa, kako priznaju, neki od učenika se ipak ne pridržavaju odluke da odlože telefon, već ga utišaju i stavljaju u školske rančeve tokom časa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ја

    27. oktobar 2023 | 23:45

    Ово није изузетак.И моја школа и многе школе у Србији не дозвољавају употребу,чак ни физично присуство телефона на часовима.Ово важи и за децу и за запослене.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA