Vreme čitanja: oko 1 min.

Počeo obilazak romskih neformalnih naselja: Cilj je podrška ranom razvoju dece u njima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Projekat će trajati do kraja sledeće godine

  • 1
Podrška razvoju romske dece Foto: Aleksandar Nedeljković

Centar za romsku integraciju i obrazovanje iz Niša u saradnji sa Nacionalnim savetom Roma realizuje program podrške ranom razvoju dece kroz podizanje roditeljskih kompetencija i direktan rad sa decom.

U velikom broju neformalnih romskih naselja širom Srbije počeo je obilazak i rad na terenu sa roditeljima i decom.

Projekat će trajati do kraja sledeće godine, a glavne aktivnosti su povezanost roditelja, dece i škole, odnosno svih lokalnih institucija. Ovu aktivnost podržala je i Kancelarija za inkluziju Roma iz Novog Sada.

Kako kažu koordinatori ovog programa, u pitanju su porodice u neformalnim, nehigijenskim naseljima i ekstremno siromašne porodice koje nemaju inače pristup uslugama obrazovnog, zdravstvenog ili sistema socijalne zaštite, čija deca nisu uopšte uključena u predškolske ustanove ili nisu zdravstveno osigurana, a čiji su roditelji nezaposleni.

Nikola Parinović, predsednik Centra za romsku integraciju i obrazovanje, kaže da je opšti ili dugoročni cilj ovog programa da se stvori osnova za unapređenu brigu o deci i porodici iz marginalizovanih grupa, kroz direktnu podršku i edukaciju.

Ciljna grupa su porodice sa decom iz marginalizovanih društvenih grupa u najvećim gradovima u Srbiji, čija deca, uzrasta od 0 do 6 godina, nisu obuhvaćena nijednim postojećim sistemom.

Iz Nacionalnog saveta Roma kažu da je ulaganje u podršku ranom razvoju i predškolsko obrazovanje zapravo treba da postane jedan od prioriteta našeg društva da bi se razvijalo u smeru inkluzivne zajednice u kojoj su osnovne vrednosti poštovanje različitosti, tolerancija i jednakost.

Terenski saradnici na ovom programa kažu da pored toga što će svoim radom pružiti direktnu podršku porodicama sa malom decom u njihovim naseljima, ovim putem biće osnaženi i roditelji, kako bi preuzeli aktivniju ulogu u stimulisanju razvoja njihove dece, budu primer dobre roditeljske prakse drugim roditeljima i u perspektivi preduzmu inicijativu u pravcu uključivanja njihove dece na što ranijem uzrastu u vaspitno-obrazovni sistem.

Baneri Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

(Telegraf.rs / A. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pop

    29. oktobar 2023 | 09:57

    Лепо је прочитати овакве добре вести, наше друштво је од раније бринуло о овој зсједници али све се сводило краткорочно и није било довољно упорно у решавању статуса у нашем друштву.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA