Vreme čitanja: oko 3 min.

Počinje rekonstrukcija Klinike za neurohirurgiju: Prof. Joković otkrio šta će biti sa pacijentima

Vreme čitanja: oko 3 min.

Posle rekonstrukcije Klinika za neurohirurgiju imati šest sala opremljenih sa najsavremenijom opremom

  • 0

U Klinici za neurohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije trenutno rade samo u tri sale. Nadaju se da će im proširenje i poboljšanje uslova za rad doneti rekonstrukcija, koja konačno i počinje.

Direktor te zdravstvene ustanove profesor Miloš Joković kaže da će nakon obnove imati šest sala opremljenih najsavremenijom opremom. Kaže da su skele već postavljene da se sa rekonstrukcijom kreće za sedam dana.

“Neurohirurška klinike Kliničkog centra Srbije nema alternativu i mi ne možemo da prekinemo sa radom. Tako da u tom smislu mi smo pokušali i nadam se uspeli da to sve organizujemo“, kaže Joković za RTS.

Objašnjava da će deo pacijenata premestiti u stari Urgentni centar koji je adaptiran, a operacije će raditi u novom Urgentnom centru.

“Biće to malo teško u početku i ovo je prilika da zamolim pacijente da ovih mesec dana imaju razumevanja, jer će biti potrebno vreme za prilagođavanje. Naravno da će svi oni kojima je potrebna hitna neurohirurška intervencija ili operacija biti apsolutno stoprocentno zbrinuti“, ističe Joković.

Ukazuje da će posle rekonstrukcije Klinika za neurohirurgiju imati šest sala opremljenih sa najsavremenijom opremom.

“Mi sada radimo trenutno u tri i zaista ne možemo da postignemo toliki broj operacija. Radimo svaki dan, po ceo dan, vrlo često vikendom i zahvaljujući zaista velikom entuzijazmu zaposlenih na neurohirurškoj klinici uspevamo da izbegnemo dugu listu čekanja. Novim salama ćemo omogućiti pre svega pacijentima bolje uslove, ali i nama zaposlenima“, dodaje Joković.

Važan jubilej 

Klinika za neurohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije obeležava 85 godina postojanja. Godišnje operišu i do 3.000 pacijenata. Sada ih očekuje rekonstrukcija.

Navodi da su jedina klinika u Srbiji koja ima dečije odeljenje i primaju pacijente iz svih centara u kojima postoji neurohirurgija.

“Imamo posebno odeljenje dečije neurohirurgije i zbrinjavamo njih. Deca se samo kod nas operišu. Naravno, postoje neke manje intervencije koje se mogu raditi, ali neke složene, naročito tumori, isključivo se rade kod nas na neurohirurškoj klinici“, ukazuje Joković.

Gama i iks nož ne postoje u okruženju

Ističe da su u poslednjoj dekadi nabavili opremu koja postoji u svetu.

“Opremu smo obnovili pre jedno pet godina potpuno, sada kada obnovimo salu u koju ćemo ubaciti tu novu opremu, neće apsolutno ništa nedostajati“, kaže Joković.

Broj tumora je u porastu, kao i degenerativnih bolesti kičme. Kako kaže, nažalost ne očekuju da će broj operacija biti manji, već je svake godine sve veći broj intervencija.

“Tako da je potreba za ovom rekonstrukcijom postajala već odavno i zahvaljujući i razumevanju i Kliničkog centra i države uspeli smo da dođemo na tu početnu tačku“, dodaje.

Objašnjava i značaj postojanja gama i iks noža ističući da je cilj bio da naši lekari ovladaju svim neurohirurškim intervencijama, da nema potrebe da se pacijenti šalju u inostranstvo.

“Gama nož i iks nož su nešto što nema u okruženju. Dakle, oko 5.700 pacijenata je na gama nožu i oko 5.400 je na iks nožu i to je zaista jedan revolucionaran napredak u zdravstvu Srbije, ne samo na neurohirurškoj klinici. Na gama nožu tretiramo samo pacijente koji imaju patologiju, kako mi to kažemo, u glavi. Dok na iks nožu, osim toga, tretiramo i druge delove tela – kosti, prostatu, jetru, pluća. Tako da je zaista sada potpuno pokriven taj onkološki tretman pacijenata sa malignom, ali i sa dobroćudnom patologijom“, objašnjava Joković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA