Vreme čitanja: oko 3 min.

Albanka i Srbin podigli porodicu "na liniji razdvajanja": Skupljaju novac da krste decu, a slave Svetog Nikolu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Razije i Siniša postali par pre 13 godina

  • 39
blur Novo brdo-porodica Jović ,čuvari srpstva Foto: N.Zejak

Na liniji razdvajanja albanskih naseobina u rejonu sela Paralovo i Bresaljce i srpskog sela Zebince u zaseoku Manute kod Novog Brda živi i stvara budućnost četvoročlana porodica Razije i Siniše Jovića sa dvoje dece: Marinom, učenicom petog, i Mihajlom, učenikom četvrtog razreda osnovne škole.

Do njihovog doma, koji iz pepela podižu uz pomoć donatora, zemljanim izlokanim putem dolaze samo putnici namernici, "vukovi na dve noge" i odnedavno albanska omladina koja po vrletima Manute kvadovima preorava pašnjake na kojima se napasa desetak krava koje čuvaju Jovići.

Razije, rođena u Kuksu, odrastala u Tirani, u Siniši je pre 13 godina videla čoveka s kojim može da stvara porodicu i od tada do danas, kako veli ljubavlju i obostranim poštovanjem, uspeli su uz pomoć brojnih donatora i nadasve zahvaljujući "Sinišinim zlatnim rukama" da postave kamen temeljac novog velelepnog doma površine oko 180 kvadrata.

Prve dve godine su se kako vele sporazumevali mimikom, ali je Razije učila reč po reč i danas perfektno govori srpski jezik - moravskim naglaskom - ljuteći se na Sinišu što razume samo po neku reč izgovorenu na albanskom jeziku.

"Ljubav i poštovanje pobeđuju svako zlo. Mi smo uspeli, iako smo različite vere, da izgradimo dom u kome do danas nije pala gorka reč, iako smo se sa svih strana suočavali čak i sa prezirom", priča Razije uverena da će njen i Sinišin dom i njihovo dvoje dece biti primer opstanka srpstva u Novobrdskoj opštini u kojoj novopečeni albanski biznismeni grade na stotine vikendica.

Zemlja u vlasništvu šire porodice Jović nije na prodaju. Poverena je Siniši koji obrađuje dvadesetak hektara dedovine i uz to je zakupio još pet hektara društvenog zemljišta na kome su opštinske vlasti pre nekoliko godina bile planirale gradnju planinarskog doma i staza za planinski biciklizam i vožnju kvadovima.

Uspeli su da sačuvaju netaknutim deo planinskog prevoja na kome se uz njihovo stado napasa stotine ovaca i krava koje u vlasništvu NVO "Majka Devet Jugovića" preko Narodne kuhinje hrane više od hiljadu socijalno ugroženih Srba u Kosovskom pomoravlju.

Razije i Siniša na smenu, bilo danju bilo noću, čuvaju krave i pet, šest ovaca, u čemu im pomaže par šarplaninaca od desetak, koliko su imali, pošto su im "dvonogi vukovi" otrovali nekoliko njih i ukrali tri krave.

Paroh Novobrdski Stevo Mitrić, donirao je Jovićima kamere kojima su pokrili celo dvorište, posebno štalu oslonjenu na kuću, kako bi im omogućio koliko toliko bezbrižniji san.

Država Srbija, preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju, nadoknadila im je sredinom ove godine štetu, i najavila pomoć u građevinskom materijalu za proširenje štale pošto planiraju da čuvaju dvadesetak krava i bave se proizvodnjom nadaleko čuvenog novobrdskog-krivorečkog sira.

Razije i Siniša ne žele da govore o "sitnim problemima" sa ljudima koji ne razumeju i ne shvataju život Srbina i Albanke. Žele čim skupe neki dinar da krste Marinu i Mihajla u Manastiru Draganac.

Vikarni Episkop Novobrdski Arhimandrit Ilarion će krstiti Marinu i Mihajla, što će kako sa ponosom veli Razije, potvrditi da su njena deca Jovići Srbi koji su slavili i slave Svetog Nikolu u novoj već osveštanoj kući.

U selu Zebince izvorištu Krive Reka, netaknutom kutku prirode, u zaseoku Manute na oko dva i po kilometra od Jovića opstali su Kostići i Savići sa desetoro dece mlađih od 15 godina.

I jedna i druga familija kako veli Dejan Kostić sve oči drži uprte u Joviće čuvare linije razdvajanja.

"Nema dana kada neko od nas ne poseti Joviće jer je svima jasno da bez njihovog opstanka neće preteći jedna jedina srpska glava u Manuti", veli on pozivajući dojučerašnju rodbinu, jer su Jovići, Kostići i Savići rodbinski vezani,da smognu snage da se varte u rodno selo i pomognu opstanku srpstva.

(Telegraf.rs / N. Zejak)

Video: Porodilište u Pasjanu jedino seosko porodilište u Evropi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Munevera

    29. oktobar 2023 | 21:10

    Pa naše snaške neće u selo, more neće ni u grad nego u dubaji da zarade preko noći, napumpaju usne, dupe i sise pa pravac zadruga, farma, parovi i ostali kupleraj. Sve glume visokoprofilne dame, a od toga su im im samo otvori visokoprofilni. Promiskuitet na svakom koraku a uzori su im stanika, mimi oro, soraja, maja, miljana kuljić i ostali aneli, pardon - ostali “lokalni plejboj andjeli”. Sramota, sramota, sramota…

  • Zorica BG

    29. oktobar 2023 | 19:29

    Bravo!!!! Albanke bolje zene od nasih. Vredne,postene,dobre majke i postuju se uzajamno. Zivi i zdravi bili i neka vas Bog cuva od svakog zla Jovici

  • PN

    29. oktobar 2023 | 19:14

    Koliko košta to krštenje dece za koju im pomoć treba ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA