≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"To je američko sr***e": Pitali smo ljude na ulicama grada da li je danas Sveti Luka ili Noć veštica

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odgovori na ovo pitanje bili su šarenoliki

  • 7

I ove godine kao i svake do sada kada dođe taj čuveni 31. oktobar poteže se već očekivana rasprava - Da li je danas Sveti Luka ili Noć veštica? Neki smatraju da nam je Noć veštica nešto što nam je nametnuto sa Zapada i što nikako ne sme da "zaživi" u našoj državi, dok drugi u tome ne vide nikakav verski karakter, već isključivo maskembal i dobru zabavu.

Poslednji dan u oktobru uglavnom u Srbima budi bes zbog mladih koji na društvenim mrežama nalaze inspiracije za svoje kostime koji dele poznati svetski influenseri i kreatori takvog sadržaja.

Redakcija portala Telegraf.rs prošetala je ulicama glavnog grada i upitala mlade koji je danas praznik i šta misle o Noći veštica.

- Za mene je Sveti Luka, danas slavim slavu. Došli su mi gosti iz Amerike i sve tradicionalno proslavljamo. To kostimiranje kod nas ne bi trebalo, ali tamo gde moji žive Noć veštica je prisutna i deca se spremaju i za to, jer su u takvoj sredini. Ja svojim unučićima ne mogu da zamerim, moraju da se uklapaju spram situacije - kaže jedna gospođa.

- Za mene je i jedno i drugo, ko kako voli;

- Danas je Sveti Luka, Noć veštica ne proslavljam. Imam prijatelje, ali to je samo zanimljivo maskiranje;

- Danas je Sveti Luka, a Noći veštica nije ništa strašno. Nisam do sada išla ni na jednu žurku i maskirala se, ali želim. Danas ne mogu jer moram učim, ali inače bih išla;

- To nije naš praznik tako da ne mislim ništa. Ja se ne maskiram, nije moja stvar, ali ako mladi hoće, šta da im radim - kaže jedna mlada devojka.

- Danas je Sveti Luka, a Noć veštica je američko sr**e;

- Noć veštica je glupost, šta je? Šta uopšte znači "Noć veštica"? - upitao se jedan stariji gospodin.

- Danas je Noć veštica, ne idem nigde jer učim, a da je druga okolnost možda bih i išla. Mislim da je zabavno, nije toliko do verskih shvatanja već čista zabava;

- Za mene je oba, ja sada idem na "Helouvin" imam tu i kostim - ponela sam drugarici, ali svakako su mi okej i ljudi koji slave Svetog Luku, nije da poričem, bikvalno oba - kaže jedna devojka spremna za žurku u jednom baru na Dorćolu.

Kako je pokazala naša anketa, mišljenja su podeljena. Niko ne poriče da je danas Sveti Luka, dok za neke "Noć veštica" i ne postoji kao praznik. U svakom slučaju, mladi u kostimiraju i pravljenju žurki povodom današnjeg dana vide samo zabavu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • fan

    31. oktobar 2023 | 20:20

    Nije vama zapad nista nametnuo... nego vi kupite sve sa zapada da bi bili "cool" i svjesno srljate u propast.

  • Zašto

    31. oktobar 2023 | 20:04

    se slavi katolički praznik u Srbiji Pravoslavnoj zemlji

  • BASA

    31. oktobar 2023 | 19:56

    Sveti Luka je naša Slava ! Noć Veštica je Maskenbal ! To što se slavi istog datuma nema veze sa Verskim praznicima ! Na Madkenbal se ode posle Slave !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA