Vreme čitanja: oko 4 min.

Dragan je najstariji brucoš u Bujanovcu: Upisao fakultet da bi ućutkao sestru, ovo više nije mogao da izdrži

Vreme čitanja: oko 4 min.

Redovan je na predavanjima a zakasni jedino ako se zadrži dok vodi dete u vrtić

  • 1
Dragan Milić, Bujanovac Foto: Bujanovacke.co.rs

Za sve je kriva opklada sa sestrom i njeno stalno prebacivanje što nisam završio fakultet a ona jeste. Ni jedan porodični ručak nije prošao bez njenog "peckanja". Nisam više mogao da je slušam, pa sam upisao subotički Ekonomski fakultet, ovde kod nas, u Bujanovcu. Ovako priča Dragan Milić, i u tome ništa ne bi bilo čudno da ovaj Bujanovčanin nema 36 godina, piše portal bujanovacke.co.rs.

Najstariji je brucoš bujanovačkog odeljenja subotičkog Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu školske 2023/24 i, kako kaže, redovan je na predavanjima a zakasni jedino ako se zadrži dok vodi dete u vrtić.

Obična opklada sa sestrom rezultirala je time da ovaj Bujanovčanin, iako je već završio Višu ekonomsku školu u Leskovcu pre 14 godina, upiše osnovne akademske studije, smer Međunarodna ekonomija i biznis i, kako kaže, jednog dana bude najobrazovaniji za stolom na porodičnom ručku.

– Moja sestra je završila Ekonomski fakultet u Nišu i nikada nije propustila priliku da me za vreme porodičnog ručka pita zašto sam ostao samo na Višoj školi i da tvrdi kako ne mogu da završim fakultet – kaže Gagi kroz smeh.

Iz inata je, kako kaže, upisao fakultet da bi jednog dana bio najobrazovaniji za stolom i pokazao sestri i majci da može.

– Redovan sam na predavanjima, ali mi se desi često da zakasnim jer vodim sina u vrtić. Kada se to prvi put desilo, i kada sam rekao zašto kasnim, smejali su se svi u amfiteatru, ali su sada već prihvatili i ne zamera mi niko – kaže Gagi kroz smeh.

Kolege su 17 godina mlađe od njega, neki asistenti takođe, ali njemu to ne predstavlja nikakav problem.

– U početku su mi kolege persirale, ali sam ih zamolio da to ne rade, jer smo jednaki i godine ne prave nikakvu razliku – dodaje Gagi.

Znanje stečeno na Višoj ekonomskoj školi mu mnogo znači i omogućava da bude najaktivniji na predavanjima.

Gagi sa školskim drugovima i drugaricama

-Stalno se javljam da odgovorim na pitanja, već sam dobio dosta pluseva zbog aktivnosti, što će puno da mi olakša polaganje samih ispita. Možda sam kolegama u početku delovao kao štreber, ali mislim da su brzo shvatili da mi namera nije da se pravim pametan, već samo da, kad sam već tu, izvučem najbolje što mogu – kaže Gagi i dodaje da mu je plan da već u januarskom roku polaže četiri ispita.

Srećan je, kako kaže, više nego ikad. S nestrpljenjem očekuje svako novo predavanje i, iako se prijatelji šale sa njim i stalno ga pitaju „šta će mu to u životu“, Gagi ne planira da odustane.

-Niko mi u početku nije verovao, mislili su da se šalim. Smatrali su da mi fakultet nije potreban s obzirom na to koliko godina imam, da sam ostvaren profesionalno, da imam svoj biznis, da sam porodičan čovek – objašnjava Gagi.

Milić je već deset godina suvlasnik popularnog bujanovačkog kafića „Perla“, srećno oženjen i otac petogodišnjeg sina. Do nedavno je bio deo seniorskog tima OKK Play 017 iz Bujanovca, a sada je član stručnog štaba i generalni sekretar Sportskog Saveza opštine Bujanovac.

Pored toga, aktivno se bavi politikom i odbornik je u bujanovačkoj Skupštini. Svoju odborničku platu od početka mandata donira u humanitarne svrhe.

-Dan mi počinje tako što odvedem sina u vrtić, zatim žurim na predavanja koja traju četiri sata, popodne mi je rezervisano za sport i porodicu, a kad se dete uspava posvetim se učenju i spremam za sutrašnji dan na fakultetu – kaže Gagi.

Mnogo je lepše, po njegovim rečima, studirati sa 36 nego sa 20 godina, iako mu cilj nije da se jednog dana zaposli sa fakultetskom diplomom.

- Sada je drugačije, ne postoji pritisak da se nešto „mora“, sve je dobrovoljno. Posao imam, nisam upisao fakultet zbog posla kao što većina misli, nego zato što volim da učim. Žao mi je što do sada nisam nešto završio, a realno sam imao vremena. Ali ako se jednog dana pojavi mogućnost za neki dobar posao u struci, što da ne – dodaje naš sagovornik.

Najveću podršku mu pruža supruga, koja ima razumevanja za vreme koje provede u učenju ispred kompjutera.

- Sin mi ponekad kaže "hajde tata, dosadan si sa tom školom, dođi da se igramo", ali to je potpuno razumljivo, dete je – kaže Gagi.

Pitali smo ga za kraj našeg razgovora koju bi poruku poslao svojim sugrađanima, na šta Milić odgovara:

- Svi oni koji u životu nisu stekli neko formalno obrazovanje imaju jedinstvenu priliku da u našem gradu upišu državni fakultet, na kome troškovi studiranja gotovo i ne postoje. Imam samo reči hvale za profesore i asistente, predavanja su dobro organizovana, oni su tu zbog nas i u svakom trenutku pružaju nam pomoć i podršku.

Možemo zaključiti da je parola „Znanje radi znanja, a ne znanje radi koristi“ definitivno geslo kojim se ovaj Bujanovčanin vodi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    4. novembar 2023 | 06:27

    Sad će Gagi sa navata neku mladu studentkinju i ode „mas u propas“

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA