Vreme čitanja: oko 1 min.

Na pokretnom mamografu u Takovskoj obavljeno više od 2.000 pregleda: Za dva dana se seli u ovaj grad

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na pokretnom mamografu u Takovskoj obavljeno više od 2.000 pregleda

  • 0
Mobilni mamograf Foto: Shutterstock

U okviru kampanje "Rak je izlečiv" tokom oktobra, ispred RTS-a bio je pokretni mamograf. U Takovskoj će biti još dva dana, a svi termini su odavno zakazani. Dosad je 1.935 žena pregledano, a 130 je poslato na dodatnu dijagnostiku, kaže direktorka "Batuta" Verica Jovanović. Kod pet žena potvrđene su promene koje su visokosuspektne na maligni proces, rekla je Jovanovićeva.

Interesovanje za mobilni mamograf koji se u oktobru nalazio ispred RTS-a bilo je veliko, tako da će se u Takovskoj nalaziti i prva dva dana novembra. Produžavano je i radno vreme i vikendom i radnim danima, piše RTS.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović rekla je da je od 2.10, kada je počeo sa radom mobilni mamograf ispred RTS-a, zakazano 2.050 pregleda.

Dosad je urađeno 1.935 pregleda, a u toku je očitavanje mamografskih zapisa, rekla je dr Jovanović. Istakla je da je dosad očitano 1000 nalaza, kao i da je 130 žena upućeno na dodatnu dijagnostiku.

"Kod pet su, nažalost, utvrđene promene koje su visokosuspektne na maligni proces", rekla je Jovanovićeva.

Poručila je da ovakva akcija daje podršku ženskoj populaciji, kao i da se ovakvim redovnim pregledima mamografijom kod žena od 50 do 69 godina sprečavaju komplikacije i omogućava očuvanje kvaliteta života. Istakla je da je formula za rano otkrivanje raka dojke skrining jednom u dve godine.

Mamograf se iz Takovske seli u Barajevo, gde će biti pet do sedam dana, a zatim ide u Sopot. Nakon Sopota, mobilni mamograf odlazi iz Beograda u druge opštine.

"Ovim mobilnim mamografom dosad je pregledano 12.800 žena, potvrđeno je 35 karcinoma bez Beograda. Ovo je jedna dobra preventivna mera u smislu ranog otkrivanja raka", rekla je dr Jovanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA