Olujni oblaci nadvili se nad Vojvodinom: Šta nam donose letnje oluje usred jeseni

Srbija je danas pod uticajem veoma snažnog ciklona

  • 0

Srbija je danas pod uticajem veoma snažnog ciklona sa severozapada Evrope, pa je u našoj zemlji vreme veoma nestabilno i više nalik prolećnom, s obzirom na trenutne vremenske prilike.

Širom Srbije već je bilo kiše i pljuskova sa grmljavinom, ali kako se naša zemlja nalazi u prednjem sektoru ciklona vreme je toplo, pa je tako zbog fenskog efekta južnog vetra 26°C mereno u Loznici, a 25°C širom zapadne, centralne i jugoistočne Srbije.

Zbog južnog strujanja danas pada i prljava kiša, zbog čestica pustinjskog peska iz Sahare.

U ovom času preko severozapadnih predela Srbije premešta se i hladni front, a kako on razdvaja toplu i hladnu vazdušnu masu, duž njega je vreme i više nego burno, čak i uz razvoj olujnih oblaka, odnosno kumulonimbusa.

Trenutno se takav snažan oblačni sistem prostire od juga Srema sve do severa Bačke i to u dužini od 200 kilometara, a šrine 20-30 kilometara. Ovaj oblačni sistem donosi na ovom potezu veoama obilnu kišu i jake pljuskove, a moguća je i grmljavina. Jaka grmljavinska oluja u sklopu ovog sistema i oblačnosti zahvatila je i Novi Sad, ali i širu okolinu. U zoni jakih pljuskova sa grmljavinom očekuje se i preko 20-30 litara kiše po kvadratnom metru u kratkom vremenskom intervalu.

Mogući su čak i olujni udari vetra, lokalno i do 100 km/h.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by 192.RS (@192_rs)

Dakle, zbog olujnog vetra i obilne kiše preporučuje se ogroman oprez na otvorenom, ali i u saobraćaju. Vidljivost zbog veoma obilne kiše može biti smanjena i na manje od 100 metara, što može da ugrozi i saobraćaj, a olujni vetar može  da obara stabla i saobraćajne znake, što bi potencijalno ugrozilo saobraćaj, pa se zbog toga u saobraćaju preporučuje ogroman oprez.nPoseban oprez zbog aktuelne vremenske situacije potreban je i na delovima auto-puta Beograd - Šid i Beograd - Subotica, ali i na mnogim drugim deonicama.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by 192.RS (@192_rs)

Aktuelni oblačni sistem sa veoma obilnim pljuskovima i jakom kišom u jugozapadnoj visinskoj struji premeštaće se u narednim satima i preko ostalih predela Srbije, a do formiranje novih u toku poslepodneva može doći i u ostalim predelima Srbije.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by 192.RS (@192_rs)

I dok je na severu Srbije osvežilo, uz temperature od 14-15°C zbog prodora hladnog fronta koji je i odgovoran za aktuelnu oblačnost sa padavinama u Vojvodini, u ostalim predelima Srbije i dalje je veoma toplo, uz temperature i do 25-26°C u pojedinim predelima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    3. novembar 2023 | 16:15

    Al se iznad NS namrčilo oko 14h,kada sam pogledao prema zapadu pomislio sam da je neka planinčina od te pomrčine.

  • Novi Sad

    3. novembar 2023 | 16:33

    Kako bi bilo da nam sjašite sa grbače, mislim na Cern.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA