Vreme čitanja: oko 3 min.

"Oko 4 se budim i kreće povraćanje": Hara stomačni virus i svi su na udaru! Doktorka otkriva šta je lek

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kod ovakvih virusnih infekcija glavni ključ je način ishrane, a doktorka upozorava da je neophodno, ako se povraća, uzimati kašiku tečnosti na 15 minuta

  • 1
Dr Biserka Obradović, stomačni virus Foto: Shutterstock, Printskrin: YouTUbe/Novo Jutro

Povraćanje, dijareja, temperatura, ovo su prvi simptomi koji vam ukazuju da imate stomačni virus. Iako njegova sezona treba da je zvanično gotova on i dalje hara, i to pogotovo tamo gde je kolektiv veći i gde može brže i lakše da se prenese - to znači da su deca i radno sposobni na udaru.

"Otišao sam na spavanje oko ponoći sa nekom blagom mučninom, oko 4 se budim i počinje povraćanje, oko 6 ponovo i sve tako do podneva... baš muka", ovim rečima svoje iskustvo sa virusom opisuje Beograđanin Jovan M. za Telegraf.rs.

Kako kaže, kasnije je izbacio i čaj i vodu koje je pokušao da unese da ne bi dehidrirao, a kada se mučnina smirila počela je groznica.

"Izmerim temperaturu vidim 38,5, malaksao sam i osećam neugodan bol u mišićima, kao da me je neko štipao ili udarao", kaže Jovan.

Ovakvi simptomi prvi su alarm da odete kod doktora i proverite da li vas je napao adenovirus ili koronavirus, a kako je doktorka Biserka Obradović kazala za Telegraf  nadprosečne temperature usred novembra veoma su pogodovale da se bilo koji od ovih virusa razvije. 

"Trenutno hara velika grupa adenovirusa preko 60 i oni izazivaju gastroeneterološke ili respiratorne tegobe, među njih se umešao i kovid koji isto tako može imati dve navedene tegobe, a vreme im jako pogoduje", rekla je naša sagovornica.

Trenutno su na udaru deca i ljudi koji su radno sposobni i to iz dva razloga. 

"Prvi razlog je lična higijena, a drugi je veliki kolektiv gde se virus brze širi", otkrila je Biserka za Telegraf.

Kako doktorka navodi, imala je i slučajeve gde su deca prenela roditeljima virus, ali i gde je neku osobu zarazio kolega, jer "cela kancelarija kašlje i ima stomačne tegobe". 

Kako se lečiti 

Kod ovakvih virusnih infekcija glavni ključ je način ishrane, a doktorka upozorava da je neophodno, ako se povraća, uzimati kašiku tečnosti na 15 minuta.

"Ako se unesu dve kašike dobija se novi nagon za povraćanje, pa je važno biti umeren", napominje.

Takođe je važno da se ništa ne jede dok povraćanje traje, nebitno da li je u pitanju odrastao čovek ili dete. 

"Dok se povraćanja ne uzimaju se ni lekovi protiv mučnine jer mogu samo da pogoršaju stanje", dodaje.

Kada muka stane, na redu je dijetalna ishrana, baren krompir ili šargarepa, a može i dvopek.

"Sledećeg dana može i supa iz kesice ili jabuka, ali nikako ne sveže voće ili povrće, a ni mlečni proizvodi", objašnjava doktorka.

Doktorka je apelovala na sve koji pate od ovih tegoba, da se pridržavaju ishrane, jer se dešavala se mnogi naglo vrate kompletnoj ishrani, pa im se onda vrate i stomačni problemi. 

Koja je razlika između adenovirusa i korone  

Simptomi adenovirusa su blaga temperatura, do 38 stepeni, povraćanje, dijareja, koja može trajati i duže ako se ne poštuje ishrana. Kada je u pitanju eris, novi soj korone, kod njega su prisutni i malaksalost, kao i bolovi u mišićima i glavobolja.

"Preventiva je uvek dobra stvar. Treba uzimati što više svežeg voća i povrća, unošenje c i d vitamina, ali i magnezijuma, izbegavati sve što uništava imunitet, kao što je prekomerna doza kafe ili energetskih pića", objašanjava doktorka.

Poseban akcenat je, kako Obradović ističe, na ličnoj higijeni , dobrom oblačenju, ali ne deljenju svojih čaša ili hrane sa drugima. 

"To je posebno kod dece, nema onoga mogu jedan griz", kaže doktorka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA