Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako učenica primeti nešto neprikladno, odmah sledi prijava: Da li profesor sme da ima "drugarski pristup"?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Takođe, nesporazum može nastati i onda kada se njihov "drugarski pristup" pogrešno protumači od strane učenika

  • 11
profesor seksualno uznemirava učenicu Foto: Shutterstock/Prostock-studio

Šala ili neka druga namera? Ovo pitanje nametnulo se nekon informacije da je profesor Filološke gimnazije, navodno, uznemiravao učenice na ekskurizji.

Nametnulo se i pitanje kako zaštititi decu u ovakvim situacijama, i zar je potrebno uopšte štititi ih od njihovih pedagoga? Školski psiholog Dragana Ćupurdija za Telegraf objašnjava kako prepoznati nečiju "napadnost".

"Pre svega kada se neki nastavnik prima u kolektiv dobro se obrati pažnja kakav je on i vrši se selekcija, onda im se skrene pažnja i na njihovo ponašanje prema deci, ali i na dečije ponašanje prema njima, koje može biti pogrešno protumačeno", kaže psiholog.

Ipak, "najveći problem" može se javiti kod onih mlađih profesora, koji su pravo sa fakulteta došli da predaju, jer ih deca više doživljavaju kao drugare nego nastavnike. 

"Njima se posebno skreće pažnja, jer ih deca ne smatraju mnogo starijim od sebe i ako ne uspostave autoritet može doći do problema", ističe naša sagovornica.

Takođe, nesporazum može nastati i onda kada se njihov "drugarski pristup" pogrešno protumači od strane učenika. 

"To sve zavisi od deteta, u kakvom je ono stanju, nekada se desi da i deca neke postupke profesora shvate kao signale, sve se mora uzeti u obzir i obratiti dobro pažnja".

Prijaviti problem

"Ako se desi da se uputi neka neprilagođena šala ili se dobaci nešto, a da dete oseća nelagodu treba da se distancira, a ako se to slučajno ponovi, onda treba odmah prijaviti, jer to je znak", zaključuje naša sagovornica.

Ona dodaje i da učenice nekada i nesvesno potiskuju da ih neko uznemirava, te ne prijave na vreme i upadnu u nelagodnu situaciju. 

"One to gledaju kao i sa drugom se šali, tako i sa mnom, ne smatrajući da tu ima bilo kakve skrivene namere, a kad se to razotkrije...", rekla nam je.

Kako naša sagovornica ističe, događale su se i situacije gde deca, kako bi prikrila loše ocene u školi, upere prstom i okrive nastavnika, ne shavtajući koliko štete to može da donese i njima i profesoru, iako možda nije kriv. 

"U ovakvim situacijama sve mora da se uzme u obzir i dobro da se ispitaju obe strane, nekad se desi da su i nastavnici potpuno nevini", navela je naša sagovornica.

Podsetimo, sve je iznenadila vest da je navodno profesor Filološke gimnazije u uznemiravao učenice ove škole na ekskurziji koja se održavala u Italiji, povodom ovih navoda za Telegraf.rs oglasila se direktorka Dragana Ćećez Iljukić.

"Školi je prijavljeno uznemiravanje, ali ne i sve što je navedeno u tekstu nekih medija", potvrdila je direktorka za Telegraf.

Kako navodi, preduzete su sve zakonom predviđene mere: pokrenut je disciplinski postupak i suspenzija.

"Došlo je do raskida radnog odnosa. Profesor više nije član kolektiva naše škole", istakla je Ćećez Iljukić.

Uprava škole je odmah obavestila sve nadležne institucije (Ministarstvo prosvete, Školsku upravu i MUP). Sa roditeljima je organizovan i roditeljski sastanak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoli

    11. novembar 2023 | 23:14

    Sve je poremeceno. Nastavnik pod lupom,ucenici veca prava od belog medveda.

  • Brundo

    11. novembar 2023 | 22:39

    A sta da se desi obrnuto, da je profesorka neprikladnog ponasanja prema uceniku?Ili bi se to mozda zataskalo jer zrtva nije zenskog pola?

  • Dejan

    12. novembar 2023 | 09:17

    Ljudi, ajde da vratimo vreme kad je đak bio đak a profesor bio profesor.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA