Vreme čitanja: oko 2 min.

Mirović na obeležavanju 230 godina postojanja Karlovačke bogoslovije

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 0
Igor Mirović na obeležavanju 230 godina postojanja Karlovačke bogoslovije ​ Foto: vojvodina.gov.rs

Svečanom akademijom večeras je u Sremskim Karlovcima obeleženo 230 godina postojanja Srpske pravoslavne bogoslovije Svetog Arsenija Sremca – Karlovačke bogoslovije.

Tim povodom, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je kum ovogodišnje svečanosti, istakao je da je među konstantama na kojima je, kroz njegovu burnu i teškim iskušenjima prepunu istoriju, bila zasnovana borba za opstanak, identitet i državnost našeg naroda, naša Srpska pravoslavna crkva svakako bila i ostala najvažnija.

"U uspešnom ostvarivanju te uloge, od presudnog značaja bilo je osnivanje obrazovnih ustanova u mitropolijskom sedištu Sremskim Karlovcima – prve gimnazije u celokupnom srpskom narodu i prve škole za obrazovanje pravoslavnih sveštenika u Habzburškoj monarhiji – škole koja danas nosi ime Svetog Arsenija Sremca, koji je na arhiepiskopskom tronu zamenio svog velikog učitelja, prvog srpskog arhiepiskopa i utemeljitelja naše crkve i države Svetog Savu“, naglasio je Mirović.

Iz klupa ove škole, kako je naveo Mirović, nastale zaslugom mudrog mitropolita karlovačkog Stefana Stratimirovića, izašle su, od daleke 1794. godine do danas, hiljade mladih sveštenika.

"Sledeći primer svih onih koji su, tokom minulih vekova, verom i angažovanjem izgradili i izdigli ovu izuzetnu školu i usmerili je ka duhovnom razvoju našeg naroda, Pokrajinska vlada je do sada finansirala sanaciju dela ovog zdanja i učestvovala u obnovi spomen-sobe Karlovačke bogoslovije. Naša spremnost za svaku vrstu podrške ovoj, ali i drugim institucijama koje su imale – i koje i danas imaju – važno mesto u očuvanju našeg verskog i nacionalnog identiteta, neće izostati ni u vremenu koje je pred nama“, rekao je Mirović.

Prema Mirovićevim rečima, biće nastavljena i podrška restauraciji, konzervaciji i predstavljanju kulturnog nasleđa Sremskih Karlovaca, koji, i zbog svoje čuvene Bogoslovije, zauzimaju jedno od najvažnijih mesta u povesnici našeg naroda.

Svečanoj akademiji prisustvovali su vladika sremski Vasilije, mitropolit Makedonske pravoslavne crkve Josif, rektor Srpske pravoslavne Bogoslovije Svetog Arsenija protojerej-stavrofor Jovan Milanović, predstavnici Vlade Srbije, članovi Pokrajinske vlade, učenici Karlovačke bogoslovije i njihovi profesori, ktitori i drugi ugledni gosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA