Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve više dece u Srbiji oboleva od dijabetesa, čak i bebe od 6 meseci: Jedan simptom je alarm

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kod male dece posebno je teško prepoznati dijabetes, jer se deca ne žale na simptome, a roditelji ne mogu da ih lako primete

  • 12
Dijabetes, šećerna bolest test, dete Foto-ilustracija: Profimedia/Andriy Popov/Panthermedia

Sa dijabestesom u Srbiji živi oko 770.000 ljudi, a među njima je sve više mališana. Neretko roditelji ne umeju da prepoznaju simptome kod male dece, a ona ne znaju da im objasne šta ih muči.

Pacijenata ima više, a poseban problem je što je među njima sve veći broj male dece, ističe doc. dr Vera Zdravković, endokrinolog sa Dečje klinike u Tiršovoj.

„Sve više viđamo mlađu decu, ispod pet godina, koja se pojavljuju zbog simptoma novootkrivenog dijabetesa.“

Prema njenim rečima, dijabetes je mulitfaktorijalna bolest. Postoji nasledna komponenta, ali i faktori sredine koji oštećuju beta ćelije pankreasa i dovode do simptoma dijabetesa posle nekog vremena.

Srbija spada u grupu zemalja sa velikom incidencom dijabetesa.

Dijabetes dobijaju čak i bebe mlađe od šest meseci. Sva deca su pogođena i uglavnom imaju tip 1 dijabetesa, taj proces oštećenja ćelija pankreasa duže traje. Ne znamo zašto ni kako nastaje“, navodi doc. dr Vera Zdravković za RTS.

Kod male dece posebno je teško prepoznati dijabetes, jer se deca ne žale na simptome, a roditelji ne mogu da ih lako primete.

Ono što mogu da primete jeste da su pelene veoma pune, drastično više nego što su bile. Kod veće dece, simptom bi bio povećan unos tečnosti, pa čak i nekontrolisano mokrenje.

Roditelji u tim slučajevima treba da se obrate pedijatru, a posle toga jednostavnim analizama urina. Ako je šećer u krvi preko 10, pojaviće se šećer i u urinu. Drugi test je da se izmeri glukometrom, kog ima u svim domovima zdravlja.

Kada se otkrije dijabetes tip 1, mora se odmah početi s terapijom insulinom i veoma je važno početi sa time što pre.

„Dijabetes tipa 1 ne zavisi od ishrane dece. Naravno da je bolje da se deca što zdravije hrane, ali ona nije uzrok ove bolesti. Mi govorimo roditeljima i deci da je to hronična bolest kao i sve druge i da se sa time potpuno normalno živi i da tu novu dijagnozu uklope u život deteta“, ističe doc. dr Vera Zdravković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    13. novembar 2023 | 08:42

    GMO...

  • Dr

    13. novembar 2023 | 08:31

    To je do roditelja. Gurnu mu picu, hamburger i peciva da jede za doručak. Kad sam bila mala skuva se domača supica i za doručak pekmez i čaj a ne eurokrem

  • Danas

    13. novembar 2023 | 10:04

    Su hrana,voda i vazduh ne zdravi, jedemo rafinisani šećer od repe, dok je bio od trske nismo ni znali da šećer postoji, glavni krivac je nezdrava hrana, GMO će nas ubiti, unistili su nase autohtone sorte svega, jedemo njihova GMO g...a.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA