Vreme čitanja: oko 2 min.

Milju su lekari UKCS spasli od raka pankreasa: Uskoro će biti kod kuće, a tamo je čeka bogatstvo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oporavak posle teške operacije, koju su u Urgentnom centru uradili 24. oktobra, je išao dobro, i spremna je za odlazak

  • 4
Miloš Bracanović Foto: Privatna arhiva

Milja Savić (67), koja je bolovala od raka pankreasa a kojoj su pre skoro 20 dana lekari Urgentog centra Univerzitetskog kliničkog centra Srbije spasli život operacijom koja se retko gde izvodi, najteže je ostavila iza sebe, a ispred nje je ono zbog čega nije bilo odsutajanja. Kod kuće je čekalo tri ćerke i šestoro unučadi.

Oporavak posle teške operacije, koju su u Urgentnom centru uradili 24. oktobra, je išao dobro, i spremna je za odlazak. Kratko će još biti u Opštoj bolnici u Kraljevu, a onda sa svojom porodicom.

„Ja sam zadovoljna, kako sam teško bila, i kako je ovo prva operacija na svetu, zadovoljna sam sa doktorom, i sa njegovom naukom, da se još više uči. Treba cela Srbija da bude zadovoljan što imamo takvog doktora“, kaže za RTS Milja Savić iz Vrnjačke Banje.

Ovo nije prva ovakva operacija u svetu kako kaže baka Milja, ali jeste u Srbiji. Na čelu tima hirurg – doktor Miloš Bracanović.

„EplBaj operacija je operacija koja se izvodi u vrlo malom broju, a i za svetske centre je raritet. Izvodi se kod pacijenata sa uznapredovalim karcinomom tela pankerasa, i koji je zahvatio i glavno celijačno stablo, odakle polaze arterije koje ishranjuju jetru, želudac, slezinu i pankreas, i uglavnom ti pacijenti nisu imali dalju perskeptivu u lečenju“, objašnjava dr Bracanović.

„Mi smo uz prethodnu dobru radiološku procenu, koju smo imali sa našom radiološkom službom, i uz jednu procenu koju smo uradili, imali mogućnost da svedemo postoperativne komplikacije na minumim. Onda smo pacijentkinju operisali, izvadili tumor i tom operacijom izvadili veći deo pankreasa, skoro ceo želudac, slezinu, pripadajuće limfne čvorove, i rekonstruisali celu glavnu venu, naravno, rekonstrukciju celog digestivnog trakta, nakon toga“, dodaje dr Miloš Bracanović, hirurg Urgentnog centra UKC Srbije.

Skoro šestočasovna operacija izvedena je u novoj sali Urgentnog centra i sa nasjavremenijom opremom i stručnjacima, od anesteziologa i radiologa, sestara – i naravno hirurga.

„Za ovo je potrebno dosta prethodnog rada da bi se došlo u mogućnost da se uradi ovako nešto“, napominje hirurg.

Da unučad jedva čeka da baka Milja stigne kući, svedoče i pozivi dok smo bili u Urgentnom centru, sve vreme je zvonio mobilni telefon. A da je i operacija uspešno prošla, potvrđuje dobar apetit.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bravo

    13. novembar 2023 | 09:16

    Bravo.Radite jos da ovo ne bude jedina i spasu ljudi.Brz oporavak baki.

  • ARČIBALD

    13. novembar 2023 | 11:20

    Svaka čast doktorima i med,sestrama na trudu. Ali da se zna da zdravstveni radnici sami sebi kupuju uniformu. Da se zna da nemaju topli obrok.Čak ni hladni obrok. Ništa.A smena je 12 sati. Znali ste to ? U Severnoj Koreji u bolnicama sigurno dobijaju uniformu. Toliko smo bolnica izgradili ne zna im se broj,sve pre roka,a ove već postojeće su u raspadu (subotička recimo) Plate u zdravstvu treba drastično povećati momentalno jer su oni to zaslužili. Proćerdavate pare na nebitne stvari da bi lakše krali a ovo što je bitno ignorišete. Uvek se spominje....narod nije glup,sve vidi.... Tačno tako.Sve vidi.

  • Realista

    13. novembar 2023 | 10:24

    Gospođo draga želim vam sve najbolje. Nažalost mislim da ste uzalud izmrcvareni i vi i vaša porodica. A bogami i vaše zdravstveno osiguranje. Svaka čast i doktoru i njegovom uspešnom eksperimentu, ali kako čujem šta je sve moralo da se uradi pitanje je trenutka kada će ponovo sve početi da otkazuje. Valar morgulis.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA