Vreme čitanja: oko 3 min.

Evo koga sve žene mogu povesti na porođaj kao podršku! Besplatno je, ali ove uslove treba ispuniti

Vreme čitanja: oko 3 min.

Žene imaju podeljena mišljenja oko ovog pitanja

  • 2
mama i beba porođaj koža na kožu Foto: Shutterstock

U pojedinim porodilištima u Srbiji dozvoljena je pratnja tokom porođaja, a da li će to biti otac deteta, sestra, drugarica, ili neka druga bliska osoba, zavisi od želje porodilje, ali i ustanove. Tamo gde je dozvoljeno prisustvo bliske osobe, onaj ko prisustvuje porođaju treba da ispuni uslove kao što su sterilna koprokultura i da ima uredne briseve grla i nosa.

Recimo, u GAK Narodni front može prisustvovati jedan pratilac koga odabere trudnica, ista situacija je i u Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj, ali i u KBC Zvezdara, dok je recimo trenutno u porodilištu u Nišu, dozvoljeno samo suprugu da bude uz ženu tokom porođaja.

Stručnjaci objašnjavaju da je u trenutku porođaja ženi potrebna podrška, što se najčešće odnosi na buduće očeve, ili pak na bliske osobe žene.

Zašto je ženama važno da partner prisustvuje na porođaju?

Većina žena oseća strah neposredno pred porođaj. Neke buduće mame kažu da "postoji bezbroj razloga zašto bi otac trebalo prisustvuje", a druge se nadovezuju govoreći da se osećaju usamljeno i da im tada podrška znači više neko ikada.

- To bi trebalo da bude najnormalnija stvar na svetu, zato što je lepo imati podršku i ne osećati se usamljeno. Žene se osećaju sigurnije kad uz sebe imaju nekog svog. Naravno sve zavisi i da li ta druga osoba nema neki problem zbog koga bi prisustvovala porođaju - navela je jedna žena.

Kako objašnjavaju naše sagovornice, naročito ako je u pitanju prvi porođaj prisusto je dragoceno jer se u tom momentu žena prvi put susreće sa nečim novim.

- Naravno da bih volela da moj suprug bude tu. Koliko god išla na vežbe, slušala stručne savete, bila u sigurnim rukama, sve bude u najboljem redum, volela bih da on bude tu, i tako smo planirali. On je malo nesiguran, a mi se stalno šalimo na njegov račun da je njemu teže nego meni, kaže Marija iz Beograda.

Međutim, iako mnoge žene smatraju da se prisustvo oca u porođanoj sali ne treba dovoditi u pitanje, ima i onih koje su se pobunile protiv ovakvog mišljenja smatrajući da muškarcu tamo nije mesto.

- Ne kažem da je loše to da prisustvuje, ali ipak ne hvala. Moj muž bi me verovatno samo iznervirao, pa je bolje i da ga ne vodim sa sobom. Pre bih najbolju prijateljicu povela - istakla je jedna žena.

Druga je objasnila kako je izgledao njen porođaj uz prisustvo supruga u operacionoj sali.

- Verujte da je potpuno drugačije iskustvo kada se muškarac ponaša kako treba. Moj je bio apsolutna podrška i pomoć, pričao sa mnom, šalio se, masirao leđa u toku kontrakcija, bodrio me u toku napona. Za osam i po sati koliko je trajalo niti jednom nije izašao, a verujem da mu se bar išlo u toalet. Bio je svestan da to nije vreme da me opterećuje time kako se on oseća, da je tu da meni pomogne - podelila je svoje iskustvo jedna žena na društevnim mrežama.

Podrška je važna, ali treba biti oprezan

Psiholog Maja Stojanović objašnjava za Telegraf da bi se u tim momentima prisustvo bliske osobe u najvećoj meri pozitivno odrazilo na porodilju u smislu podrške i sigurnosti, ali s druge strane treba voditi računa i o stresu koji doživljava partner.

- U toj situaciji treba biti oprezan, sve je lepo ako sve protiče kako treba, ali ako dođe do nekih komplikacija, imamo tu drugu osobu koja se može uznemiriti. U razgovoru sa nekim klijentkinjama došla sam do zaključka da su ili sigurne u potpunosti da bi partner bio spreman da se suočai sa svakom situacijom dok se odvija porođaj, dok druge žene smatraju da bi ih bilo čije prisustvo uznemirilo. Zato treba dobro razmisliti i sagledati situaciju iz svakog aspekta kako bi sve imalo samo pozitivnu svrhu, objašnjava naša sagovornica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jaca

    12. decembar 2023 | 20:53

    Treba omoguciti u svim porodilistima, a ne samo u pojedinima. Svi odvajamo isti novac i ne treba da postoje privilegovani.

  • Iki

    12. decembar 2023 | 20:37

    Kod nas mora komplikovano ja prisustvivao porodjaju cak i cekao 2 dana sa zenom u bolnici bio non stop uz nju niko mi nista trazio nije inace u Svajcarskoj se porodila

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA