≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Albanci menjaju naziv škole "Desanka Maksimović, reagovala Đukić Dejanović: Ogromna je greška to raditi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Školski odbor prihvatio je inicijativu za promenom naziva, a o tome u sredu treba da odlučuju odbornici Skupštine opštine Bujanovac

  • 7
Desanka Maksimović Desanka Maksimović / Foto: Wikimedia/B.Milakara

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je danas da smatra da je predlog da osnovna škola u Biljači kod Bujanovca više ne nosi naziv srpske pesnikinje "Desanka Maksimović", već albanskog književnika "Ismaila Kadarea" - ogromna greška.

"Smatram da je inicijativa škole da se više ne zove 'Desanka Maksimović' više nego pogrešna zbog vrednosti koju ona ima u svojim porukama. Njene poruke, da je samo napisala 'Krvavu bajku', su poruke mira i bolje budućnosti. Smatram da je ogromna greška tražiti da se bilo koja škola ne zove njenim imenom", istakla je Đukić Dejanović za Tanjug.

Ona je rekla da, u trenutku u kome se nalazi naša država i imajući u vidu kakva je trenutno situacija u svetu - "poruke mira i brige o mladima su poruke koje prosto očekujemo da izviru iz svih dobronamernih pojedinaca i institucija".

Kako je istakla, ideja da se sada ime Desanke Maksimović skine sa liste naziva škole u bilo kojoj sredini je ideja da se negira njen značaj u pisanju "Krvave bajke", u kojoj ona piše o mučeničkoj smrti čete đaka u jednom danu.

Kako pišu "Večernje novosti", predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Nevzad Ljutfiju pokrenuo je inicijativu da se promeni naziv škole, rekavši da je "velika uvreda" za Albance što škola u Biljači nosi naziv po srpskoj pesnikinji, zato što se radi o drugom po veličini selu naseljenom Albancima u opštini Bujanovac.

Kako su preneli, školski odbor prihvatio je inicijativu za promenom naziva, a o tome u sredu treba da odlučuju odbornici Skupštine opštine Bujanovac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    13. novembar 2023 | 13:22

    To samo govori da i tamo gubimo svoj državni integritet. Kad budu završili sa Kosovom, Preševom, Bujanovcem sledeći su Raška i RS, pa onda Vojvodina, itd. Nikad njima Srbija neće biti dovoljno mala.

  • Darosava

    13. novembar 2023 | 13:52

    Dok se Srbi među sobom glože, pljuju, vređaju i tuku pacovčine im pojedoše mast. Ako ovako nastavimo otiće nam i koža na šiljak. Jel' a kada počinje izgradnja auto-puta Bujanovac, Medveđa i Preševo via Priština?

  • Слађана Точиловац Шаљић

    13. novembar 2023 | 14:16

    Нема промене назива школа по имену Десанке Максимовић. Она је великан и универзални песник лепоте. Антифашиста и особа која је читав свој животни век посветила деци и младима.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA