≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Samo na jedan način može da se utvrdi da li imate koronu ili grip: U Srbiji oba virusa, a simptomi identični

Vreme čitanja: oko 3 min.

Samo na osnovu kliničke slike niko ne može da kaže da li osoba ima grip ili kovid 19

  • 10
Korona grip sudar Foto: Shutterstock

U Srbiji je prošle nedelje potvrđen i grip, te pored kovida 19, cirkuliše i ovaj virus. Njihovi simptomi su identični a samo na jedan način može da se utvrdi i sigurno kaže da li neko ima grip ili korona virus. 

Virus gripa je prošle nedelje utvrđen kod žene sa prebivalištem u Novom Sadu. U Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" njoj je potvrđen tip А (H3), i ona se leči u kućnim uslovima.

Korona virus je od marta 2020. godine zvanično svakodnevno prisutan u našoj zemlji, a trenutno je u cirkulaciji omikron soj i njegove podvarijante.

Virus korona test bris PCR Foto: Shutterstock

Oba virusa izazivaju respiratorne simptome koji su identični, a kako za Telegraf.rs objašnjava dr Ivana Begović Lazarević, specijalista epidemiologije u Gradskom zavodu za jvano zdravlje u Beogradu, jedini način da se ustanovi da li se radi o gripu ili kovidu 19 jeste PCR test.

- Radi se o virusima koji izazivaju respiratorne simptome. Kod nas u cirkulaciji je omikron soj korona virusa koji daje vrlo blage simptome. Čovek uopšte ne mora da ima nikakve tegobe, i da mu se slučajno otkrije da je zaražen prilikom testiranja za  prijem u neku hospitalnu ustanovu - objašnjava dr Begović Lazarević za Telegraf.rs.

Ili, osoba može da ima blage simptome kovida 19, koji mogu da se jave i kod gripa.

- Na isti način, osobi može naglo da poraste temperatura, da počne suvo da kašlje, krene sekrecija iz nosa, javi se glavobolja... Sve su to simptomi koje mogu da imaju i osobe koje imaju grip ali i SARS CoV 2 infekciju, odnosno korona virus - navodi naša sagovornica.

S tim u vezi, ona napominje da nijedan kliničar ne može sa sigurnošću da kaže da li osoba ima grip ili korona virus samo na osnovu kliničke slike.

- Da bi neko mogao da diferencira šta je u pitanju, neophodna je laboratorijska dijagnostika. Neophodan je PCR test brisa grla - kaže dr Begović Lazarević.

Ona nadalje kaže da se krvna slika kod virusnih infekcija isto ponaša, što nije slučaj sa bakterijskom.

- Kod virusa krvna slika pokazuje pad leukica, zato je neophodan PCR test brisa grla da bismo znali da li se radi o gripu ili korona virusu - ističe dr Begović Lazarević.

Grip je zarazna bolest koja se prenosi na zdravu osobu kapljicama koje prilikom kašljanja, kijanja i govora izbacuju zaražene osobe, direktnim kontaktom - rukovanjem, poljupcem, ili u kontaktu sa kontaminiranim predmetima.

Simptomi gripa se javljaju iznenada, ponekada u roku od nekoliko sati i mogu da traju od nekoliko dana do nekoliko nedelja, ukoliko se javi komplikacija gripa ili razvije teža forma bolesti.

Dve vakcine protiv gripa

Uobičajeni simptomi gripa su - povišena telesna temperatura, groznica, malaksalost, glavobolja, bol u mišićima i zglobovima, kašalj, bol u grlu, pojačana sekrecija iz nosa.

Opšte mere prevencije obuhvataju izbegavanje bliskih kontakta sa obolelim osobama, redovno pranje ruku uz izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, provetravanje prostorija. Jačanje opšte otpornosti organizma podrazumeva adekvatan režim rada i odmora, umerenu fizičku aktivnost i ishranu bogatu vitaminima.

Vakcina grip Srbija Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Najbolja prevencija je vakcina, a da podsetimo, imunizacija protiv virusa gripa u Srbiji je počela u oktobru ove godine. 

Građanima će na raspolaganju biti dve vrste vakcina protiv virusa gripa - četvorovalenta i trovalentna.

Zа ovu sеzоnu plаnirаnо је i ugоvоrеnо ukupnо 364.500 dоzа vаkcinе prоtiv gripа, оd kојih 344.700 čеtvоrоvаlеntnе (Influvac tetra) prоizvоđаčа Abbott Biologicals, i 19.800 trоvаlеntnе vаkcinе (Torvaxflu) prоizvоđаčа Institutа zа virusоlоgiјu, vаkcinе i sеrumе „Tоrlак” - naveo je ranije Institut "Batut".

Čеtvоrоvаlеntnа vаkcinа prоtiv gripа sаdrži dvа tipа А virusа gripа i dvа tipа B оvоg virusа. Trоvаlеntna vаkcina prоtiv gripа sаdrži dvа tipа А i јеdаn tip B virusа gripа.

Koliko je korona slična gripa, govore simptomi koji se njoj pripisuju, a koji su, uglavnom, blagi - povišena telesna temperatura, suv kašalj, otežano disanje, bol u mišićima, umor. Navedeni simptomi su oni koji se najčešće javljaju, ali ne moraju uvek svi biti ispoljeni. Iako je povišena temperatura najčešći simptom, nekada je ne mora biti - može se javiti samo drhtavica sa pojedinim respiratornim simptomima, poput blagog suvog kašlja, uz umor, otežano disanje, čak i dijareju.

(Telegraf.rs)

Video: Anketa: Da li biste se ponovo vakcinisali?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nada

    13. novembar 2023 | 18:18

    Ja očekujem da mi kaže koji je to način,a na kraju samo uradite test, mnogo vam hvala

  • Ccc

    13. novembar 2023 | 18:54

    Ja neznam dali imate pametnija posla, nego pričati o koroni??? Uvek je bio grip i to je to!!!!

  • Struka danas

    13. novembar 2023 | 18:50

    Sad će mnogi antibakseri da kažu evo dokaza da je kovid 19 i grip isto. E pa nije ja ovaj virus proučavam već godinama od trenutka kada su doktori plesali nad telima umrlih. To je kao da imate dva identična stola ali jedan je napravljen od drveta šljive a drugi od trešnje. Isto ali nije e tako i ovi virusi potpuno isto utiču na ljude ali Kovilj virus ulazi u RNKA DNKA MRKA I sve ostale ka stvari u organizmu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA