Vreme čitanja: oko 3 min.

Očekivali jedno dete, a onda čuli dva otkucaja srca: Jovanovići morali da odu na selo zbog velike porodice

Vreme čitanja: oko 3 min.

Umesto četvrtog deteta, Jovanovići su dobili blizance

  • 2
Porodica Jovanović iz Niša Foto: Telegraf

Danica (9), Lazar (7), Ilija (3) i tromesečni blizanci Tara i Ignjat, najveće su bogatstvo Sanje i Miloša Jovanovića, pripadnika niškog odreda Žandarmerije, koji su zbog dece, pre godinu i po dana život u Nišu, zamenili životom u selu Vrtištu.

Jovanovići kažu da se ljubav rodila na poslu, a krunisali su je brakom i velikom porodicom koju su oboje priželjkivali. Prema rečima Sanje Jovanović (34) njena velika želja je bila da imaju najmanje troje dece, iako je odrasla u porodici sa dvoje i većina ljudi u njihovom okruženju ima po dvoje dece.

- Planirali smo četvrto dete, priželjkivali devojčicu da bi Danica dobila sestru koju je toliko želela, odnosno da bi imali dva dečaka i dve devojčice, ali dogodilo se da smo dobili blizance. Bio je to zaista šok za nas kada je doktorka prilikom pregleda na ultrazvuku rekla da ćemo dobiti dve bebe. Pitala sam je da li je sigurna, ali je rekla da je sto posto sigurna i da jasno vidi i čuje otkucaje dva srca - govori Sanja.

Dodala je da im je neposredno nakon rođenja blizanaca bilo teško, ali da su brzo prevazišli taj period i sada odlično funkcionišu.

- Bilo je teško jer je meni trebalo vremena da se oporavim od porođaja, a obaveze oko beba i starije dece su velike. Sada je već drugačije, organizovali smo se i privikli da nas je puno u kući. Imam veliku podršku supruga, ali i moje majke i bake. Svakako da ne bi mogli bez njihove pomoći da završimo sve obaveze oko dece - rekla je Sanja.

Ona je kazala da su se pre godinu i po dana preselili iz stana na Bulevaru Nemanjića u Nišu, u kuću u Vrtištu, da bi deca imala više slobode i da bi bili bliži njenim roditeljima.

- Ovde nam je mnogo lepše i lakše. Starija deca puno vremena provode u dvorištu, igraju se, skaču na trambolini. Moji roditelji žive u ovom kraju tako da nam je jednostavnije da dolaze i pomažu oko dece. Mnogo je lepo imati petoro dece, ali je i puno obaveza. Svakako svima savetujem da ne ostanu na jednom detetu, osim ako ne mogu iz zdravstvenih razloga da imaju više dece. Sa više dece kuća je puna smeha, radosti, sreće, ljubavi... - istakla je Sanja.

Njen suprug Miloš Jovanović (32) kazao je da u njihovoj porodici uvek živo tako da deci nikada nije dosadno.

- Imaju stalno društvo za igru, a u slobodno vreme Danica i Lazar idu na treninge. Ona je dve godine trenirala ritmičku gimnastiku i bila je u ekipnoj konkurenciji prva u Srbiji, a od pre osam meseci trenira tekvondo. Lazar trenira tekvondo tri i po godine i prošle godine je bio državni prvak u B kategoriji do 21 kilograma, a ove godine je postao državni prvak u A kategoriji do 23 kilograma. Ja ih uglavnom vozim na treninge, ali kada sam sprečen zbog posla priskaču u pomoć baka i deka - rekao je Miloš.

Jovanoviće su danas posetili ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić i predsednik niške opštine Medijana. Kisić je kazala da su višečlane porodice, porodice koje priželjkuje naša država.

- Upravo je zato finansijska podrška porodicama sa decom nikada veća. Iz budžeta Republika Srbija u ovu svrhu izdvaja 87 milijardi dinara godišnje - rekla je Kisić.

Predsednik niške opštine Medijana Nebojša Kocić je istakao da je ta opština nedavno dodelila Sanji Jovanović najveće opštinsko priznanje „Dukat Medijane“ i novčanu pomoć za rođenje blizanaca.

- Opština Medijana već godinama plaća 1.000 evra u dinarskoj protivrednosti porodicama koje dobiju treće dete, a od ove godine za rođenje četvrtog deteta isplaćujemo 150.000 dinara, a za rođenje petog deteta 200.000 dinara - kazao je Kocić.

Dodao je da je u budžetu opštine Medijana ove godine za pronalitetnu politiku obezbeđeno 30 miliona dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    14. novembar 2023 | 18:35

    Zivot na selu blizu grada i zivot u Beogradu ne moze da se meri.Nikakve pare ne mogu da nadomeste blagodet mirnog i zdravijeg zivota od brtonske dzungle

  • Maja

    14. novembar 2023 | 18:01

    Da se porodila u Beogradu dobila bi vise...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA