≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gradi se hotel za roditelje dece obolele od dijabetesa u Srbiji: Rekonstruiše se i centar u Bukovačkoj banji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Država odvaja velika sredstva za ljude obolele od dijabetesa, a posebno za decu. I svake godine ta suma se povećava, kazala je prof. dr Danica Grujiči, ministarka zdravlja

  • 2
Dijabetes, šećerna bolest test, dete Foto-ilustracija: Profimedia/Andriy Popov/Panthermedia

Kroz novi kredit Svetske banke sledeće godine, opredeljena su značajna sredstva za rekonstrukciju centra u Bukovičkoj banji i izgradnju hotela za roditelje dece obolele od dijabetesa, izjavila je ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić.

Povodom jučerašnjeg dana borbe protiv dijabetesa, ministarka je podsetila da u našoj zemlji boluje oko 800 000 ljudi.

- Ono što je mnogo važno i na šta sam ponosna to je što smo ostvarili odličnu saradnju sa udruženjima pacijenata koja nam ukazuju na sve probleme sa kojima se susreću i sve ono što možemo na učinimo kako bismo im olakšali život sa ovom bolešću. Imala sam prilike da budem gost i da podržim odličnu akciju udruženja - objavila je ministarka na Instagram profilu.

Dodala je da su za ovih godunu dan načinili velike korake.

- Napravili smo pravilnik za sve škole u Srbiji, a sa kojim smo dugo kasnili u odnosu na svet. Uz pomoć pravilnika biće moguća edukacija za nastavnike i profesore kako bi stekli sposobnost da prepoznaju na vreme eventualne simptome naglog porasta ili naglog pada secera u krvi i kako da odreaguju. Takođe, krećemo u edukaciju dece i vršnjaka kako njihovi drugari i drugarice ne bi bili stigmatizovani zbog bolesti koju imaju. Moramo proširiti svest kao društvo kako deca ne bi proživljavala traume i vršnjačko nasilje a što se neretko dešava. Kao država omogućili smo izbor prilikom odabira senzora, tako da će sada roditelji dece do 18 godina moći da biraju, a očekuje se i ulazak na tržite još dodatnih modela senzora što će biti izvesno olakšanje.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Проф. др Даница Грујичић (@dr.danica.grujicic)

- Zašto su senzori bitni? Prateći kontinuirano nivo šećera u krvi i vršeći regulaciju tog nivoa na adekvatan nacin, moguće je prevenirati sve komplikacije do kojih dovodi dijabetes. Kroz novi kredit Svetske banke sledeće godine, opredeljena su značajna sredstva za rekonstrukciju centra u Bukovičkoj banji i izgradnju hotela za roditelje dece obolele od dijabetesa. Država odvaja velika sredstva za ljude obolele od dijabetesa, a posebno za decu. I svake godine ta suma se povećava. Znam da ima još puno problema sa kojim se susreću pacijenti i da može još mnogo toga da se uradi, ali važno je da ima sluha i da zajedno sa udruženjima i pacijentima radimo na unapređivanju položaja i prava - rekla je ministarka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    15. novembar 2023 | 10:23

    Kad cete potpisati ugovor sa banjom Gornja Trepca da bude dostupna preko RFZO-a za sve veci broj obolelih od Multipleskleroze. Sramota je da pacijenti iz republike Srpske godinama dolaze besplatno a mi iz Srbije placamo

  • Dijabeticar

    15. novembar 2023 | 10:20

    Kad ce te prosiriti listu lekova o trosku RFZ-a za dijabeticare poput Forsige itd

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA