Vreme čitanja: oko 2 min.

Vujović i Vučević obišli rekonstruisanu kotlarnicu, koja će doprineti smanjenju aerozagađenja u Valjevu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas zajedno sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Milošem Vučevićem rekonstruisanu kotlarnicu u kasarni "Vojvoda Živojin Mišić" u Valjevu, koja je prešla na sistem daljinskog grejanja, čime se značajno utiče na smanjenje aerozagađenja u ovom gradu

  • 23
Irena Vujović u Valjevu Foto: Jovana Rošul

Rekonstruisana kotlarnica je danas puštena u probni rad, a ministarka Vujović je navela da je time ekološki neprihvatljiv energent, koji se koristio od 1979. godine, otišao u prošlost.

-Veliko mi je zadovoljstvo što danas sa potpredsednikom Vlade i ministrom Vučevićem i sa gradonačelnikom Lazarom Gojkovićem obilazim rekonstruisanu kotlarnicu koja je u probnom radu. Kroz konkurse Ministarstva koje vodim, izgradili smo toplovod i vrelovod i povezali kotlarnicu na gradsku toplanu koja je prošle godine, uz podršku Ministarstva prešla na gas. U rekonstrukciju gradske toplane u Valjevu uloženo je više od 100 miliona dinara, a za priključenje kasarne na taj objekat više od 30 miliona. Sada se više od 16.000 kvadrata greje na ekološki prihvatljiviji energent i drago mi je što merenja pokazuju da se u ovom delu Valjeva poboljšao kvalitet vazduha. Mi svakako imamo još mnogo posla. U Valjevu smo kroz konkurse Ministarstva prošle godine podržali i više od 260 porodica da zamene kotlove u domaćinstvima. Pozivam lokalnu samoupravu da prate naše konkurse i da kandiduju projekte, jer su oni važni za kvalitetniji život građana - rekla je Vujović.

Vujović je rekla da je u Valjevu primenjen set mera za unapređenje kvaliteta vazduha, a pored pomenutih realizovani su i projekti pošumljavanja, saniranja devastiranog zemljišta, subvencionisana je kupovina električnih i hibridnih vozila.

-Zahvaljujući brojnim projektima uspeli smo da podignemo svest građana o značaju zaštite životne sredine. U ovom okrugu se već izvode radovi i na najvažnijem ekološkom projektu, a to je izgradnja modernog sistema za upravljanje otpadom u selu Kalenić u opštini Ub, ka kojem će gravitirati i Valjevo. Kad završimo izgradnju regionalnog centra, otpad sa teritorije Valjeva će se voziti u Kalenić, čime se stiču uslovi da valjevska nesanitarna deponija postane prošlost. Sledeće godine krećemo u zatvaranje valjevske deponije po fazama, kako bi izgradnjom centra u Kaleniću kompletno rešili i problem ove deponije koja decenijama smeta građanima - rekla je Vujović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • јована

    15. novembar 2023 | 13:51

    Sistem daljinskog grejanja ima potencijal da bude energetski efikasan i ekološki prihvatljiv, čime se postiže dvostruka korist za lokalnu zajednicu.

  • Milica

    15. novembar 2023 | 13:34

    Sjajne vesti,mora se voditi računa o zagađenju prirode.

  • Ena

    15. novembar 2023 | 17:07

    Aktuelna vlast pored ubrzanog razvoja Srbije vodi računa i o očuvanju životne sredine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA