Vreme čitanja: oko 2 min.

Na svakih 25 sekundi jedna osoba pogine: Obeležen Svestki dan sećanja na žrtve u saobraćaju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cilj obeležavanja Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda je podsećanje na sve poginule i povređene u drumskom saobraćaju

  • 1
Svestki dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda Foto: Grad Novi Sad

Podvodom obeležavanja Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda član Gradskog veća za saobraćaj i puteve prof. dr Aleksandar Bulajić prisustvovao je jednodnevnoj manifestaciji u Saobraćajnoj školi "Pinki", gde su pored tribine upriličine i preventivne aktivnosti za mlade posvećene ovoj važnoj temi. Cilj obeležavanja Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda je podsećanje na sve poginule i povređene u drumskom saobraćaju.

- Svake godine oko 1.250.000 ljudi širom sveta pogine u drumskim saobraćajnim nezgodama što znači da na svakih 25 sekundi jedno lice pogine u saobraćaju, dok istovremeno 20 do 50 miliona bude povređeno. Ujedinjene nacije su tim povodom 2005. godine ustanovile Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda u drumskom saobraćaju koji se u Srbiji obeležava od 2007. godine. Ovaj dan je posvećen milionima poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama, njihovim porodicama i zajednicama, kao i odavanju počasti predanim članovima hitne pomoći, policije i lekara koji se svakodnevno nose sa traumatskim smrtnim posledicama i povredama u saobraćaju. Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji Grada Novog Sada se pridružuje globalom obeležavanju ovog dana i radi na unapređenju bezbednosti svih učesnika u saobraćaja u našem gradu - rekao je prof. dr Aleksandar Bulajić.

On je takođe istakao da Grad Novi Sad kontinuirano organizuje obuke za sve starosne grupe učesnika u saobraćaju, počev od dece i mladih pa sve do najstarijih sugrađana, s ciljem povećanja bezbednosti u saobraćaju i važnosti poštovanja saobraćajnih propisa.

Savetnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, Milan Ilić, je rekao da Grad Novi Sad i Republika Srbija čine sve kako bi se broj stradalih u saobraćajnim nezgodama smanjio.

- Agencija za bezbednost saobraćaja je pokrenula i besplatan servis psihološke pomoći namenjen žrtvama i njihovim porodicama da im se pomogne u integrisanju u svakodnevni život. Danas će učenici imati priliku da slušaju predavanja žrtava saobraćajnih udesa i njihove potresne životne priče. Oni su sada promoteri Agencije za bezbednost saobraćaja s ciljem da skrenu pažnju na neophodnost poštovanja saobraćajnih pravila. Danas će učenici moći da isprobaju pijane naočare, simulator vožnje, a biće izvedena i simulacija zbrinjavanja učesnika na licu mesta nakon saobraćajne nezgode gde su uključene službe saobraćajne policije, hitne pomoći i vatrogasaca - rekao je Milan Ilić.

Saradnik agencije za bezbednost saobraćaja Slaviša Savić je ukazao na važnost poštovanja saobraćajnih propisa.

- Nakon tri decenije kako sam stradao u saobraćajnoj nesreći koju sam prouzrokovao, mogu da kažem da jedan sekund mladalačke nepromišljenosti može da promeni život osobe, njene porodice i okoline. Danas sam ovde da svojom životnom pričom dam doprinos poboljšanju bezbednosti mladih u saobraćaj i skrenem pažnju mladima da u svakoj situaciji poštuju saobraćajna pravila - rekao je Slaviša Savić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Obeležavanje

    17. novembar 2023 | 09:14

    Ne znam kod dtugih ali kod nas najčešće strdaju na obeleženim pešačkim prelazima (veoma često kod škola).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA