≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nastavlja se skrining trbušne aorte: Kad se operiše na vreme rizik od smrti 1 odsto, kad pukne raste do 30

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka zdravlja poručila da je prošla skrining, pozvani svi stariji od 50 da se priključe akciji

  • 2
Skrining trbušne aorte Foto: Telegraf

Projekat skrininga trbušne aorte nastavlja se u Kruševcu 20. novembra i trajaće dva dana. Naredni je Novi Pazar, gde će skrinigovanje biti moguće je 22, 23. i 24. novembra, zatim Zaječar 27. i 28, kao i beogradska opština Bežanijska kosa, takođe tokom dva dana, 29. i 30.

U bolnicama navedenih gradova gostovaće autobus sa ultrazvučnim aparatom. Pregled je besplatan, a lekari dodaju - i bezbolan.

"Ja sam prošla taj skrining. Traje par minuta. Ništa nije bolelo", rekla je ministarka zdravlja Danica Grujičić na danas održanoj konferenciji ovim povodom.

Na klinici za vaskularnu hirurgiju KCS, gde je skup održan, govorili su još dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu Lazar Davidović, direktor Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije Dušan Kostić i vaskularni hirurg te klinike Igor Končar, koga starije kolege predstavljaju kao najzaslužnijeg za pokretanje ovog preventivnog besplatnog pregleda.

Pozivaju sve starije od 50 godina, i muškarce i ženw, a brojevi telefona na koje se pregledi zakazuju nalaze se u tabeli ispod.

zakazivanje, telefon Foto: Printskrin

Kako Končar ističe, u Srbiji i zemljama sa velikim brojem pušača, poput naše, skrining se tek razvija.

"Od 4.000 pregledanih, oko 200 građana imalo je neki oblik aneurizmatske bolesti. Oko 20 njih je bilo upućeno na operaciju. Oni čija bolest još nije bila toliko odmakla upućeni su da ostave pušenje, omršaju i prate svoju bolest", naveo je Končar.

U prilog prevencije, Davidović je naveo podatke o procentu smrtnosti na osnovu iskustva  Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

"U slučaju da se aneurizma trbušne aorte operiše na vreme, verovatnoća smrtnog ishoda je 1 odsto. U slučaju da dođe do pucanja, smrtnost je blizu 30 odsto", istakao je.

U vezi sa drugom stranom medalje, govorio je i Kostić, navodeći da je se troškovi operacije rupture povećavaju 25 odsto tokom samog operativnog postupka, posle čega sledi priduženo bolničko lečenje i "povećana potrošnja u intenzivnoj nezi".

"Mislim da je to značajno za jedan zdravstveni sistem", ocenio je.

U vezi sa učestalošću obolevanja, Končar je ocenio da će podaci biti verodostojniji sa povećanjem pregledanih, te da bi se sa novih 4.000 pacijenata ili i više od tog broja, dobio reprezentativniji uzorak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    24. novembar 2023 | 09:52

    Kako da zakazem skrining stomacne aorte kada je broj telefona nedostupan, non stop zauzet? Hvala

  • Čiča Miloje

    16. novembar 2023 | 20:05

    U slučaju pucanja aneurizme smrtnost je mnogo veća... Zavisi koliko ste udaljeni od bolnice i koliko brzo stignete na hirurški sto!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA