≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kablovi dalekovoda idu podzemno u Brzom Brodu: Vlada u ponedeljak usvaja zaključak da planovi budu izmenjeni

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema rečima premijerke dalekovod je prvobitno projektovan podzemno jer 2014. godine, kada je usvojen Plan detaljne regulacije, u Brzom Brodu nisu bili izgrađeni sportski tereni i igrališta, već je to učinjeno naknadno

  • 0
Brzi brod, Grad Niš, dalekovod Foto: D. K.

Stanovnici niškog naselja Brzog Broda koji su protestovali više od deset puta za proteklih godinu dana zbog toga što su Elektromreže Srbije nameravale da izgrade dalekovod čiji bi se kablovi protezali iznad dečijeg igrališta, sportskih terena i crkvenog dvorišta uspeli su da ostvare svoj cilj, da kablovi dalekovoda idu podzemno.

Da će projekat biti promenjen i da će zahtev meštana biti ispunjen potvrdila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić koja je obišla Brzi Brod i deo naselja u kome je prvobitno bilo planirano postavljanje stubova.

Brnabić je kazala da će već u ponedeljak Vlada Srbije usvojiti zaključak koji će omogućiti da projekat i planovi budu izmenjeni i dalekovod umesto nadzemno bude izgrađen podzemno, kao što građani zahtevaju.

„Novo rešenje zahteva dodatna sredstava, a to će pokriti Vlada Srbije. Iz budžeta će biti izdvojeno nešto više od pet miliona evra, tačnije 5,1 milion evra. Moramo da požurimo jer dalekovod mora da bude izgrađen do 2024. godine“, istakla je Branbić.

Ona je dodala da je novi dalekovod neophodan kako bi se obezbedilo sigurno snabdevanje strujom svih stanovnika Niša, jer se grad širi i veća je potrošnja struje.

Prema rečima premijerke dalekovod je prvobitno projektovan podzemno jer 2014. godine, kada je usvojen Plan detaljne regulacije, u Brzom Brodu nisu bili izgrađeni sportski tereni i igrališta, već je to učinjeno naknadno.

„Izgradnja nadzemnog dalekovoda je jeftinija i brža i nisu opasni. Međutim, ljudi se ne osećaju komforno sa nadzemnim dalekovodima i našli smo mogućnost da ukopamo kablove. Važno nam je da to rešenje predviđa i da na istom potezu može da bude izgrađena saobraćajnica“, kazala je Brnabić.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kazala je da će odlukom da se kablovi ukopaju grad dobiti saobraćajnicu dužine 3,2 kilometra koja će ići iznad trase dalekovoda i povezivati Brzi Brod sa centrom grada.

Stanovnik Brzog Broda Ivan R. Cvetanović kazao je da se nada da će doći do izgradnje dalekovoda i da će svi biti zadovoljni.

"Ne možemo da budemo sigurni 100 odsto, ipak živimo u takvom vremenu kada je mnogo toga u igri, ali generalno prezadovoljni smo načinom na koji je ovaj problem sada rešen", istakao je Cvetanović.

On je podsetio da su se stanovnici Brzog Broda prošle nedelje sastali i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i dobili čvrsto obećanje da će njihov problem biti rešen.

Prvi protest zbog najavljene gradnje dalekovoda meštani Brzog Broda organizovali su 11. septembra prošle godine, a potom su organizovali seriju protesta.

Nakon protesta meštana 23. avgusta ove godine, na trasi budućeg dalekovoda zapaljen je bager, za šta su „Elektromreže Srbije“ optužile stanovnike Brzog Broda, ali su oni to negirali uz objašnjegnje da neko o njima pokušava da stvori sliku da su nasilni, a oni se mirnim protestima bore za svoja prava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA