Vreme čitanja: oko 2 min.

U ovim krajevima Srbije uveliko pada sneg, evo kada se očekuje u drugim predelima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na svim planinama očekuje se pad temperature vazduha ispod 0°C

  • 0
Sneg u Ivanjici i Novoj Varoši, nevreme. mećava Foto: Rina

Srbija je danas pod uticajem snažnog ciklona, koji se svojim centrom premešta preko Panonske nizije dalje prema severoistoku. Istovremeno, preko Srbije se danas premešta i veoma izražen hladni front, u sklopu napomenutog ciklona.

Širom Srbije ovog poslepodneva pada kiša i praćena je i pljuskovima, a talas obilnijih padavina premešta se od severa ka jugu. Na jugu će biti uslova i za lokalne pljuskove sa grmljavinom.

Današnji dan praćen je i zahlađenjem vremena, pa je temperatura u predelima iznad 1600 metara nadmorske visine već pala na 0°C i kiša je prešla u sneg.

Sneg trenutno pada u višim delovima Kopaonika, ali i Golije, Zlatara i drugih viših planina na jugozapadu Srbije.

Kako se preko ovih predela prodor hladnog fronta očekuje tek tokom večeri, tek sledi jače zahlađenje, pri čemu će tokom večeri kiša u svim planinskim predelima iznad 1000 metara nadmorske visine preći u sneg, uz formiranje snežnog pokrivača.

U toku noći snežna granica spsustiće se na 700-800 metara nadmorske visine, a u subotu ujutro lokalno i na 400-500 metara nadmorske visine, pa se sneg ponegde očekuje i u nižim predelima, pre svega južne, jugoistočne i istočne Srbije, pošto će u ostalim predelima gde bude bilo uslova za sneg padavine već prestati.

Očekuje se i do 20 cm snega

Najobilniji sneg tokom večeri i noći očekuje se u brdsko-planinskim predelima na zapadu, jugozapadu i jugu Srbije, a u subotu u brdsko-planinskim predelima na istoku i jugoistoku Srbije.

U predelima ispod 1500 metara nadmorske visine ovo će biti i prvi sneg i prvi snežni pokrivač ove sezone.

Prema vremenskoj prognozi, u brdsko-planinskim predelima očekuje se formiranje od 10 do 20 cm snežnog pokrivača.

Inače, sneg će u noći ka suboti i tokom subote biti praćen olujnim severozapadnim vetrom sa udarima od 70 km/h, pa se očekuju snežna vejavica i mećava, zbog čega bez preke potrebe ne treba kretati na put. U svim brdsko-planinskim predelima biće obavezna upotreba zimske opreme.

U svim planinskim predelima tokom večeri očekuje se pad temperature vazduha ispod 0°C, tokom noći na višim planinama i do -5°C.

Drugi dan vikenda doneće stabilizaciju vremena i na planinama, ali će i dalje ostatati hladno vreme.

Otopljenje se očekuje početkom slededeće sedmice, ali se sredinom sedmice očekuje očekuje novo zahlađenje sa snežnim padavinama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA