Vreme čitanja: oko 2 min.

Prošle godine samo pet obolelih, a ove čak 157 slučajeva od velikog kašlja: Najugroženija novorođenčad

Vreme čitanja: oko 2 min.

U najvećem riziku su odojčad, koji su nevakcinisani ili nepotpuno vakcinisani

  • 0
Veliki kašalj, beba, Pertussis Foto: Shutterstock

Od početka godine u Srbiji je registrovano 157 slučajeva velikog kašlja, od toga samo u Beogradu je bilo 72 obolelih. U Klinici za pedijatriju u Novom Sadu u poslednjih nekoliko meseci lečene su tri bebe, mlađe od dva meseca, obolele od te zarazne bolesti.

Koliko je situacija postala alarmantna najbolje govori podatak što je tokom prošle godine u Srbiji registrovano samo pet obolelih od te bolesti.

Jedini krivac što se vraćaju zaboravljene zarazne bolesti je sve manje vakcinisane dece. Lekari objašnjavaju da se samo imunizacijom više od 95 odsto planirane populacije obezbeđuje dobar kolektivni imunitet, da tada patogen nema prostora da se širi.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" obuhvat dece primarnom vakcinacijom (podrazumeva tri doze vakcine), koja sadrži komponentu protiv velikog kašlja u 2022. godini iznosio je 91,9 odsto.

Obuhvat prvom revakcinacijom u drugoj godini života je 80,6 odsto, dok je obuhvat drugom revakcinacijom pre upisa u prvi razred osnovne škole iznosio 91,3 odsto. U cilju obezbeđenja ne samo individualne, već i kolektivne zaštita potrebno dostići obuhvat imunizacijom od 95 odsto planirane populacije, kažu u Batutu za Juronjuz Srbija, prenosi Dnevnik.rs pozivaju se na Euronews.

Pedijatri kažu da su najugroženija deca koja imaju udružene bolesti te nisu mogla da prime vakcinu koja štiti od velikog kašlja, ali i novorođenčad.

Podsećamo, veliki kašalj ili pertusis je zarazno oboljenje izazvano bakterijom Bordetella pertussis. Prvi simptomi bolesti javljaju se sedam do deset dana nakon kontakta sa zaraženom osobom.

Bolest protiče u tri stadijuma. Prvo se javljaju znaci slični prehladi - kijanje, curenje iz nosa, blago povišena telesna temperatura. To traje jednu do dve nedelje. U drugom stadijumu dolazi do značajnog pogoršanja tegoba, kašalj postaje intenzivniji i učestaliji, naročito tokom noći. Drugi stadijum traje jednu do šest nedelja. U trećoj fazi, koja traje nedeljama i mesecima nakon početka bolesti, postepeno dolazi do povlačenja tegoba i potpunog oporavka obolelih.

U najvećem riziku za ozbiljne komplikacije i smrtni ishod su odojčad, koji su nevakcinisani ili nepotpuno vakcinisana. Najznačajniji rezervoari infekcije za odojčad su majke, sa učešćem od preko 30 odsto. Prema rezultatima dostupnih studija, 12-26 odraslih osoba sa produženim kašljem serološki je pozitivno na pertusis i stoga oni predstavljaju značajne rezervoare za dalji prenos infekcije, pojašnjava Begović Lazarević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA