Vreme čitanja: oko 2 min.

Ove 3 mere prvi put će se naći u srpskom školstvu: Jedna je suspenzija učenika, a evo kada će se primenjivati

Vreme čitanja: oko 2 min.

Suspenzija đaka na pet dana u slučaju teže povrede obaveza

  • 6
Deca, đaci, škola, dnevnik Foto: Shutterstock, Printskrin: Youtube/RTV Yu Eco

Prvi put u srpskom obrazovanju, po dopunjenom zakonu, učenik će moći da bude suspendovan na pet dana. Vladanje će se ocenjivati od drugog razreda, a najstrože će se kažnjavati ugrožavanje bezbednosti. Ima još novina, ali u školama nisu sigurni kako će ih primenjivati, prenosi RTS.

Suspenzija đaka na pet dana u slučaju teže povrede obaveza, jedna je od novih mera koja bi trebalo da važi za osnovce i srednjoškolce od drugog polugodišta.

"Može da se desi da bude i mač sa dve oštrice, jer se postavlja pitanje kada dete udaljimo sa nastave, a kod kuće nema roditeljski nadzor ko se o njemu stara. Bez obzira što je definisano tim novim izmenama, da je to dete koje je udaljeno s nastave u obavezi da se informiše o nastavnom procesu, a škola se obavezuje da mu dostavlja materijal i sve ono što se u školi radi", kaže direktorka Osnovne škole "Dragojlo Dudić" Danijela Pavić.

Suspenzija-poslednja opomena učeniku

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija smatra da ona ima smisla, da je to zapravo jedna poslednja opomena učenika, pogotovo kada je reč o srednjim školama, da nakon toga bi moglo uslediti i isključenje.

"Kako je objašnjeno, suspenzija bi se primenjivala samo za najteže povrede - kao što su neke tuče, fizičke ozlede, ozbiljnije psihičko nasilje", navodi Markov.

Ovakav vid kažnjavanja prvi put će se naći u obrazovanom sistemu. Prosvetari kažu da je mera dobra, jer će dati mogućnost učeniku da razmisli o svojim postupcima.

Ocene iz vladanja od drugog razreda

Prvi put ocene iz vladanja bi mogli da imaju i učenici drugog razreda.

"Do sada se vladanje ocenjivalo od šestog razreda brojčano i ta ocena je ulazila u opšti uspeh. Smatram da je to potrebna mera, ali je to nekako više mera intervencije, nego prevencije", kaže Pavićeva.

Još jedna od mera jeste da učenik protiv kog se vodi vaspitno-disciplinski postupak neće moći da pređe iz jedne škole u drugu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Isko

    22. novembar 2023 | 07:58

    Da li znate da u srednjoj školi dete može da drži cigare i telefon na stolu, a da nastavnik ne sme da mu zabrani to? Na časovima opušteno izlaze da telefoniraju ili se zabavljaju istim. Da na ekskurzijama mogu da nose alkohol i da vi kao nastavnik nemate pravo da to uzmete? Jedan nastavnik je uzeo detetu alkohol na ekskurziji, a otac advokat ga tužio. Platio debelu kaznu i zamalo izgubio posao. Kako im ući u kraj? Hoće li se neko pozabaviti odrastanjem omladine?

  • Da li ste normalni?

    22. novembar 2023 | 08:17

    Je l' moguce da ce ovo biti kazna??! Pobogu, smesni ste. Koji prosvetari i kad su rekli da je ova mera dobra, da bi ucenik kod kuce mogao da razmisli o svojim postupcima?! O cemu bre pricate? Pa oni ce jedva cekati tu suspenziju od 5 dana, bez obaveza i nadzora... Ja ne verujem sta vi pravite vise od skolstva, jos malo ce nas ova deca jahati u vikati "djiha djiha"...

  • Aha

    22. novembar 2023 | 08:30

    Opet problemi; ako ga suspenduješ a roditelji rade, gde je roditelj pre suspenzije, kakve su mogućnosti roditelja u vaspitanju. Stručnjaci na sve strane a bućkuriš u stvarnosti. Vratite sistem od pre 40- 50 godina kada se znalo ko je roditelj, učenik, škola.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA