Vreme čitanja: oko 1 min.

Iz Drine u Mačvi izronio čamac iz 18. veka: "Eksponat koji svedoči o njenoj bogatoj prošlosti"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Meštanin ovog sela uočio je pre desetak dana u reci dugačko udubljeno drvo, izvukao ga na obalu i preneo kući

  • 2
Badovinci Mačva Drina izvađen vredan čamac Foto: Privatna arhiva

Iz Drine kod Badovinaca, u Mačvi, izvađen je izuzetno vredan primerak čamca koji je u upotrebi bio pre tri veka.

Meštanin ovog sela uočio je pre desetak dana u reci dugačko udubljeno drvo, izvukao ga na obalu i preneo kući. Stručnjaci koji su ga pregledali, Gordana Karović iz Muzeja nauke i tehnike, Zoran Tošić iz Muzeja Jadra u Loznici i Branislav Stanković iz Narodnog muzeja u Šapcu tvrde da zbog velike istorijske vrednost treba da se sačuva.

- Ovaj monoksil je iz polovine 18. veka i ukoliko bude bilo podrške i razumevanja Mačva će biti bogatija za jedan vredan eksponat koji svedoči o njenoj bogatoj prošlosti - kaže istoričar Branislav Stanković iz šabačkog Narodnog muzeja.

Badovinci Mačva Drina izvađen vredan čamac Foto: Privatna arhiva

Monoksili su čamci koji su pravljeni udubljivanjem ogromnog hrastovog stabla. Primerak koji je pronađen je dugačak više od 11 metara i prema uočenim detaljima je procenjeno da je stablo hrasta od kojeg je napravljen raslo u šumi još sredinom 15. veka.

Po obliku, spojevima i detaljima koji potvrđuju da je bio vezivan, kao što su u prošlosti tumbasi čeličnim konopcem vezani za obalu i podupirani gredama, zaključuje se da je ovo otkriće upravo monoksil koji je nekada imala svaka vodenica na Drini.

- Ovo je tek drugi monoksil koji je izvađen iz Drine. Prvi je pronađen pre 12 godina, konzerviran je i nalazi se u Muzeju Jadra u Loznici - dodao je Stanković.

Badovinci Mačva Drina izvađen vredan čamac Foto: Privatna arhiva

Stručnjaci su rešeni da spasu čamac kojem je, kao retkom biseru istorije ovog kraja mesto u muzeju, a mogao bi da bude i turistička atrakcija Mačve. Slažu se da ne bi trebalo dopustiti da posluži za potpalu u predstojećim zimskim danima.

Takvu sudbinu je, naime, doživeo primerak koji je izronio pre četiri godine na Drini u Crnoj Bari i preko noći, isečen testerom.


(Telegraf.rs)

Video: Imali sreće sa vremenom: Vesleo i uz tradiciju održana regata u Malom Zvorniku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pero Postar

    24. novembar 2023 | 07:05

    Koji 18 vek to je korito mog djeda iz kojeg su goveda pila vodu.

  • Badovinčanin

    23. novembar 2023 | 07:05

    Jel to Žijo Mandzin izvukao čamac?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA