Vreme čitanja: oko 2 min.

Dve implantacije mikropejsmejkera uspešno urađene u UKC Niš: Napravljeni iskoraci, mislilo se da su nemogući

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od početka godine skoro 800 pacijenta u Nišu dobilo pejsmejker, među njima je i 12 sa najmanjim pejsmejkerima na svetu

  • 1

Na Klinici za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš danas su su uspešno urađene dve implantacije mikropejsmejkera, odnosno takozvanog transkateterskog pejsmejkera.

Od početka godine skoro 800 pacijenta u Nišu dobilo pejsmejker, među njima je i 12 sa najmanjim pejsmejkerima na svetu.

„Od početka godine na Klinici za kardiologiju u Nišu pacijentima su ugrađena 785 pejsmejkera, dok je poređenja radi 2000-te godine bilo urađeno samo 16. Taj rezultat Kliniku za kardiologiju svrstava u najveće regionalne centre za ugradnju pejsmejkera“, istakao je danas direktor te zdravstvene ustanove dr Tomislav Kostić.

On je istakao da je ove godine Klinika za kardiologiju krenula da pacijentima ugrađuje mikropejsmekere koji spadaju u najmanje na svetu jer su veličine omanje kapsule i do sada je takve pejsmejkere dobilo 12 pacijenta.

„Na to smo posebno ponosni jer sada sve ono što se radi u svetu, radi se i kod nas. To je dopuna onoga što smo radili, zaokružili smo tu oblast našeg rada“, istakao je dr Kostić.

Prema njegovim rečima, danas su uspešno urađene dve implantacije mikropejsmejkera, odnosno takozvanog transkateterskog pejsmejkera.

„To je posebna vrsta ugradnje kod pacijenata koji su indikovani za ovakvu vrstu intervencije. Pacijenti su starije životne dobi sa rizikom od svih neželjenih pojava koje može dovesti ugradnja klasičnih pejsmejkera. U lokalnoj anesteziji se, putem venskog sistema nogu pomoću posebnih uvodnika i isporučujućih sistema, jedan mali implant implantira unutar samih srčanih šupljina, sa vekom trajanja baterije preko 10 godina. Taj mali implant radi praktično sve što radi i klasičan pejsmejker, ali bez klasičnog operativnog reza. Pacijenti nakon dvadesetčetvoročasovnog sagledavanja bivaju pušteni kući“, objasnio je dr Kostić.

On je istakao da ove godine Klinika za kardiohirurgiju ni jednog trenutka nije bila bez materijala neophodnih za operaciju i to zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, Republičkom fondu i Upravi Kliničkog centra.

„Nemamo listu čekanja, imamo listu zakazivanja jer pacijent koji dođe odmah dobije termin za ugradnju. Ukoliko je hitno potrebno, odmah se prima u bolnicu i radi se neophodna procedura“, naglasio je Kostić.

Direktor Unverzitetskog Kliničkog centra dr Zoran Perišić je rekao da je kraj godine vreme kada se sumiraju rezultati, a po ostvarenim rezultatima u niškom UKC izdvojila se kardiologija.

Perišić je rekao da su na Klinici za kardiologiju, na odeljenju za pejsmejkere napravljeni iskoraci za koje se ranije mislilo da su nemogući, čime je ta ustanova postala najveći centar za ugradnju manjamanjih pejsmejkera u ovom delu Evrope.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    23. novembar 2023 | 19:14

    Kapa dole dr Pedji interventnom kardiologu, kad moze da se izbori sa dr Bozilovicem, bez osnova i kvaliteta iskompleksiranim lardiologom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA