Vreme čitanja: oko 2 min.

Leskovac dobija novi vrtić sa 120 mesta za decu: Ministarka prosvete udarila kamen temeljac

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vrtić će biti završen za osam meseci

  • 0
Slavica Đukić Dejanović Foto: Tanjug/Projekat Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje/Ivan Đikić

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović položila je danas kamen temeljac za izgradnju novog vrtića u Leskovcu, a koji će, kako je planirano, biti završen za osam meseci.

U izgradnju novog vrtića Predškolske ustanove "Vukica Mitrović" biće uloženo oko 102 miliona dinara, prostiraće se na površini od 780 metara kvadratnih, a obezbediće se 120 novih mesta za decu iz ovog grada, što će doprineti smanjenju liste čekanja za upis u predškolsku ustanovu, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Ministarka Đukić Dejanović rekla je da resorno ministarstvo, uz podršku Svetske banke, nastavlja vredno i posvećeno da radi na širenju kapaciteta predškolskih ustanova širom Srbije izgradnjom novih i dogradnjom i adaptacijom postojećih objekata.

"Cilj naše obrazovne politike je da se što više mališana uključi u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja, naročito onih iz socijalno osetljivih grupa. Takođe posebnu pažnju ulažemo u kvalitet predškolskog vaspitanja i obrazovanja, jer verujemo da je to osnova za uspešnu budućnost. Sledeće godine na ovom istom mestu ponovo ćemo se okupiti kako bismo otvorili vrata novog vrtića za mališane iz Leskovca", poručila je Đukić Dejanović.

Ministarka je rekla da se u protekle četiri godine na teritoriji grada Leskovca posebna pažnja posvetila inkluziji dece iz osetljivih socijalnih grupa u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Dodala je da su sprovedene aktivnosti imale su za cilj da unaprede mogućnosti za učenje i razvoj dece iz ruralnih sredina, iz romskih zajednica, kao i mališana kojima je neophodna dodatna podrška.

"Ministarstvo i Svetska banka su podržali lokalni projekat 'Razigraonica' sa 5,7 miliona dinara, angažovane su vaspitačica i medijatorka romske nacionalnosti, oformljene su tri nove grupe za rad sa decom uzrasta tri i po do pet godina u seoskim sredinama Brestovac, Turekovac i Vinarac. Prostor u ovim selima je adaptiran, opremljen novim nameštajem, didaktičkim sredstvima i igračkama. Zahvaljujući ovoj podršci oko 300 mališana je uključeno u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja", rekla je ona i dodala da se paralelno radilo i sa roditeljima, za koje je organizovano 20 radionica kako bi unapredili roditeljske veštine.

Predsednik privremenog organa upravljanja grada Leskovca Goran Cvetanović, koji je sa ministarkom položio kamen temeljac za izgradnju novog vrtića, zahvalio je resornom ministarstvu i Svetskoj banci na realizaciji projekta "Inkluzivno predškolsko obrazovanje i vaspitanje", jer je taj projekat, kroz nekoliko komponenti, doprineo i povećanom obuhvatu dece.

"Polaganjem kamena temeljca za ovaj, 12. vrtić u okviru predškolske ustanove 'Vukica Mitrović' pokazujemo da smo istrajni u nastojanjima da svoj deci obezbedimo dobre uslove i bezbedno i srećno detinjstvo sa akcentom na decu iz socijalno i ekonomski ugroženih društvenih grupa", rekao je on.

(Telegraf.rs/T.S)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA