Vreme čitanja: oko 1 min.

Kisić: Nikad veća finansijska pomoć porodicama sa decom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kisić je podsetila da je izgrađeno, renovirano i adaptirano više od 20 predškolskih ustanova, desetine školskih dvorišta, kao i da je obezbeđena i kupovina udžbenika

  • 2
zubići, rast zubića, porodica, deca, bebe Foto: Shutterstock/Inside Creative House

Unapređenje demografske slike jedna je od najznačajnih tema za Srbiju, a pronatalitetne mere koje država godinama primenjuje počele su da daju rezultate, rekla je ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić na konferenciji Demografski izazovi u Srbiji i na prostoru "Otvorenog Balkana", koju je uz podršku Ministarstva organizovalo udruženje "Mame su zakon".

"Svi naši projekti, sve što radimo i gradimo, usmereno je ka istom cilju, a to je da se poveća kvalitet života svih građana, da finansijski ojačamo i da nas bude sve više", rekla je Kisić dodajući da je Srbija zaustavila negativan trend pada ukupnog broja novorođene dece i postala jedina zemlja u regionu koja je tokom 2022. godine zabeležila rast broja novorođenih.

U prilog činjenici da finansijska podrška porodicama sa decom nikada nije bila veća, Kisić je navela da se u te svrhe iz republičkog budžeta ukupno izdvaja 87 milijardi dinara, kao i da su prethodnih godina iznosi roditeljskog dodatka višestruko povećani. Pravo na subvenciju za kupovinu prve nekretnine do sada je ostvarilo 513 majki, a unapređena je i podrška države za procese vantelesne oplodnje. Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji je ove godine izdvojilo gotovo polovinu svog budžeta za sufinansiranje pronatalitetnih mera u 52 lokalne samouprave, odnosno 400 miliona dinara, istkla je Kisić.

Ona je podsetila da je izgrađeno, renovirano i adaptirano više od 20 predškolskih ustanova, desetine školskih dvorišta, kao i da je obezbeđena i kupovina udžbenika. Kisić se osvrnula i na položaj mama preduzetnica koji je prema njenim rečima unapređen kroz izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je stupio na snagu 1. avgusta 2023. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    25. novembar 2023 | 13:53

    Molim gospođu Kisić da objavi šta je sa obećanjem o 18 meseci porodiljskog odsustva za drugo dete i za blizance?

  • Bojana

    24. novembar 2023 | 14:47

    Kasno ste se setili, tako da ne racunajte na mene i moju porodicu za izbore.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA