≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

"Udario me je jer sam kasnila sa ručkom": Jeziva pravdanja nasilnih muškaraca, ovo sve žene treba da pročitaju

Vreme čitanja: oko 5 min.

Neki muškarci su za svoje agresivno ponašanje lako našli opravdanje

  • 41
Muškarac i žena porodica nasilje Foto-ilustracija: Shutterstock

Nedavno je obeležen Dan borbe protiv nasilja nad ženama, a tim povodom su, nažalost, istaknute brojke porazne za sve nas. Od početka godine u Srbiji je ubijeno 27 žena, što je više nego tokom cele 2022. i 2021. godine.

Nasilje nad ženama nije samo fizičko, ono može biti i psihičko, ekonomsko i seksualno, a često je nasilnika teško prepoznati na početku, a iako bi stručnjaci rekli da su osobine vidljive, partnerka od prevelike zaljubljenosti, ali i manipulativnih veština partnera, koje često idu sa agresivnošću, te znakove ne vidi.

Nakon tog prvog šamara usledi i drugi, treći, veće batine i onda nema nazad, a nažalost od straha mnoge su prinuđene da ostaju u takvoj zajednici, a često je uzrok i loša finansijska situacija i briga oko dece koju žena materijalno uglavnom ne može sama da isprati.

Muškarci kada prvi put udare ženu lako nalaze opravdanje za svoje postupke i svaki od njih je usmeren na svaljivanje krivice na partnerku, tako jedan kaže da je udario devojku zato što je "malo popio", drugi je uhvatio bivšu ženu za vrat jer ga je, kako kaže, tri godine psihički maltretirala i nije znao kako da se izbori sa tim.

Jedan momak je svoje priznanje ovako opravdao: "Moram da priznam da sam udario devojku i to poprilično jako, tako bar ona kaže, jer sam tog trenutka prvi put u životu u organizmu imao 50 miligrama diazepama i pola litre vodke. Ne sećam se da sam je udario, ne sećam se ničega tog dana, sećam se da me je toliko isprovocirala jednom jedinom rečenicom i psovkom i da mi je puko film" - Napisao je na jednom forumu u kojem se povela rasprava na tu temu.

Kao česti slučaj navode da ih je žena isprovocirala, iznervirala, izbacila iz takta, da su reagovali u afektu...

Jedna žrtva posvedočila je da je njenog partnera svašta moglo da isporovocira. "Jednom me je udario jer sam kasnila sa ručkom. Kasnije bi udarci usledili jer bi mu se učinilo da sam pogledala drugog ili da "namerno" nosim prekratku suknju".

Neki muškarci krive spoljne faktore za svoje postupke kao što su stres na poslu ili ih je iznervirao šef, smanjena mu je plata, bila je gužva u saobraćaju već potkrepljeni nervozom i besom čekaju da dođu kući da "istresu" bes na ženu tako što će je za najmanju sitnivu okriviti i prebiti.

Statistika kaže da najveći broj mladih prepoznaje alkohol i ljubomoru kao glavne uzročnike nasilja (66% mladih, 66% devojaka i 65% mladića), odnosno nemogućnost kontrole besa (55% mladih, 41% devojaka i 79% mladića). Sa tvrdnjom da samo psihički bolesne osobe čine nasilje se slaže 37% mladih.

Još jedan navodi gubitak samokontrole kao razlog.

- Kod mene je bio gubitak samokontrole ništa više. Volim je ko boga. Ni zlo ni osveta ni iživljavanje, samo bes, bol, gorčina.

Žene su svedočile da su razlozi bezsmisleni, a jedna je rekla da joj je "partner pretio da će je prebiti ako ne zaćuti momentalno", druga kaže da je dobila batine jer su se "posvađali oko gluposti", treća kaže da bi je sigurno udario u afektu kada bi saznao da ga je prevarila.

Jedan je rekao da je udario ženu zato što je ona prva njega ošamarila, drugi je kaže da ga je slagala i ohvatio ju je u laži. "Rešio" je to tako što joj je zadao nekoliko udaraca.

"Recimo ja sam moju sada već bivšu video sa drugim i posvađali smo se i lupio sam joj šamar, to mi je bila prva reakcija u besu", napisao je jedan momak.

Jedan je objasnio da mu je "isprala mozak".

Posle žustre svađe u koji su njeni odgovorui na moja pitanja bili dno dna, skočio sam sa kreveta i htedoh da izađem napolje da ohladim glavu. Umesto da me ostavi na miru, išla je za mnom i rekla mi je da bezim kao svaka ***** kada nema šta više da kaže i opsovala mi je majku. Okrenuo sam se, uhvatio je za vrat i pustio, ne znam kako je nisam zadavio, iskren da budem. I ne krivim sebe uopšte - napisao je neko.

Pored alkohola jedan od najčešćih razloga i opravdanja koji navode je ljubomora.

- Jedne večeri kad smo se posvađali po stoti put zbog njegove koleginice s posla koja mu se nabacuje, on je to poricao i na kraju me je tokom svađe ošamario - kaže jedna žena.

- Mene je ošamario kada sam bila usred pravog histeričnog napada koji je doduše izazvala njegova cenjena mama, rekao je da je to uradio jer nije znao kako da me smiri - dodala je druga.

Statistika je poražavajuća i kaže da je samo u Vojvodini od januara ove godine, evidentirano 212 slučajeva fizičkog nasilja, 333 slučaja psihičkog nasilja, 97 slučajeva ekonomskog nasilja, 72 slučaja seksualnog nasilja, kao i 15 slučajeva digitalnog nasilja, pokazuju podaci Centra za podršku ženama.

Podsetimo, u prvoj polovini 2022. godine istraživanja Autonomnog ženskog centra pokazala su da je svaka četvrta ubijena žena bila je starosti od 26 do 35 godina ili starosti između 46 i 55 godina, svaka šesta ubijena žena bila je starosti između 36 i 45 godina, starosti između 56 i 65 godina ili preko 65 godina.

- Svi imamo odgovornost da zaustavimo i sprečimo nasilje, jer otpor nasilju ne može da bude sveden na pojedinačan napor, već plod kolektivnog nastojanja i objedinjenog međusektorskog pristupa. Zato se na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama šalje zajednička poruka da se nasilje nad ženama i nasilje u porodici ne može i ne sme tolerisati - poruka je sa sajta Centra za podršku ženama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravnica

    2. decembar 2023 | 22:06

    Zene grese sto ne rade i sto nece da prijave nasilje. Zaposlite se,radite zene. Ne zavisite od njega,ne trpite uvrede jer od uvreda prelazi u fizicko maltretiranje. Mene nije majka rodila da me tamo neki vredja a jos manje maltretira u da mi odredjuje kako cu da zivim. Roditelji mi nikad poviseni ton nisu uputili,cuvali me ,pazili tako ce i muz. Ako nece razlaz

  • Kulov

    2. decembar 2023 | 22:19

    Sta znam, ima ovde dosta primera gde su zasluženo dobile.. aj znam da nećete objaviti al ajde..

  • Geras

    2. decembar 2023 | 21:23

    A evo ovo je sad da se opravdaju žene... Zbog jucasnje vesti... Bravo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA