Vreme čitanja: oko 2 min.

U oktobru smo prvi put imali tropsku noć: "Srbija se u odnosu na ostatak sveta zagreva mnogo brže"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovako povećanje temperatura neminovno sa sobom nosi i velike promene, upozorava državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine

  • 2
Vrucina, toplota, vrelina, tropski talas, hitna pomoc Foto: Shutterstock

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Sandra Dokić istakla je danas, na "Dijalogu o klimatskim promenama", da se Srbija, u odnosu na ostatak sveta, "zagreva mnogo brže".

Kako je rekla, promene klime najviše pogađaju manje razvijene države zbog čega je globalni konsenzus po pitanju podrške i finansiranjima jedan od prioriteta 28. Konferencije država članica Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o promeni klime u Dubajiu.

"Ovogodišnja konferencija pred sobom ima velike zadatke. Očekivanja su najviše usmerena na iskazivanje globalne solidarnosti i ujedinjenje oko globalnog cilja vezanog za klimatske uslove. Ponosni smo što Ministarstvo zaštite životne sredine beleži napredak na polju klimatskih promena, što potvrđuje i poslednji izveštaj o napretku EU", rekla je Dokić.

Ona je rekla da je pred nama još mnogo izazova, ali je istakla da je napredak koji postižemo u ovoj oblasti - nezaustavljiv.

Iako su zagrevanja na globalnom nivou 1,1 stepen celzijusa, u Srbiji su, kaže sekretarka, 1,8 stepeni, dok je, kada govorimo o letnjim danima, zagrevanje mnogo veće i iznosi 2,6 stepeni celzijusovih, smatra Sandra Dokić.

"U oktobru tekuće godine, u gradovima Srbije se po prvi put desio fenomen 'tropska noć'. Zabeleženo je da temperatura u toku noći nije pala ispod 20 stepeni. Ovako povećanje temperatura neminovno sa sobom nosi i velike promene. Jake kiše su u maju i junu izazvale štetu na regionalnoj i lokalnoj infrastrukturi u 56 gradova u Srbiji, kada je i proglašena elementarna nepogoda", podsetila je ona.

Takođe, dodala je da je Ministarstvo izradilo dokument koji predviđa identifikovanje uticaja klimatskih promena na sektore koji su najranjiviji. Stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Jakup Beriš je ocenio da se naš svet suočava s ubrzanim poteškoćama.

"Ono što je nekada izgledalo kao daleka pretnja sada je stvarnost za sve nas", naglasio je Beriš. Kako je ukazao, sve češći meteorološki alarmi ukazuju na klimatske promene koje su dovele, između ostalog, i do velikih gubitaka u poljoprivredi.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Bojan Vranjković je naglasio da se sve radi kako bi ostvarli cilj zadržavanja globalnog zagrevanja ispod 1,5 stepeni celzijusovih.

"Deklaracija o zelenoj agendi za Zapadni Balkan ima značajan potencijal za ublažavanje klimatskih promena, za koju se može reći da predstavlja novu strategiju rasta regiona", rekao je on. Dekarbonizacija privrede i jačanje otpornosti na klimatske izazove tema je prve sesije današnjeg događaja u Sava Centru, dok je klimatsko finansiranje tema o kojoj će se govoriti u drugom delu.

Današnji događaj organizovalo je Ministarstvo zaštite životne sredine, u partnerstvu sa timom UN u Srbiji i UNDP. Dijalog se organizuje uoči 28. Konferencije država članica Okvirne konvencije UN-a o promeni klime (COP 28) koja se održava od 30. novembra do 12. decembra u Dubaiju, navode iz UNDP-a. Takođe, prisutnima se obratio i šef Odeljenja za ekonomske, političke i medijske poslove ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji, Ibrahim Al Darmaki.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DDF

    24. novembar 2023 | 16:35

    Kad se posece zelenilo i zameni betonskim zgradama,posledice su brzo zagrevanje

  • Aca

    24. novembar 2023 | 19:01

    Srbija se zagreva a celo prolece bilo kao zima,svašta...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA