Vreme čitanja: oko 1 min.

Mesec borbe protiv kancera pankreasa: Od podmuklih simptoma do visoke smrtnosti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tačni uzroci pojavljivanja raka pankresa još nisu otkriveni

  • 0
Rak pankreasa Foto: Shutterstock

Kancer pankreasapo smrtnosti je sedmi oblik raka u svetskim okvirima. Jedan je od najtežih za otkrivanje zbog skrivenih simptoma i visokog stepena maligniteta, što dovodi do visoke stope smrtnosti od ovog oboljenja, tačnije petogodišnje preživljavanje je samo oko 10%.

Upravo iz ovih razloga ustanovljen je Svetski dan borbe protiv raka pankreasa (16. novembar), koji se obeležava tokom celog meseca , kako bi se u najširoj javnosti podigla svest o značaju prepoznavanja simptoma, a u farmaceutskoj industriji još pojačali napori za pronalaženje adekvatne terapije.

Kncer pankreasa Foto

Po učestalosti, kancer pankreasa je 12. najčešći malignitet u svetu. Smrtnost se usled ovog maligniteta stalno povećava.

Procenjeno je da će broj smrtnih slučajeva u Evropi porasti više od 40% do 2040. godine, uglavnom kod populacije u osmoj i devetoj deceniji života.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut, u 2021. u Srbiji je registrovano 1.566 novoobolelih od kancera pankreasa. Po stopi smrtnosti on je 4. kod oba pola, dok je po učestalosti 7. kod žena i 5. kod muškaraca.

Tačni uzroci pojavljivanja raka pankresa još nisu otkriveni. Poznato je da nekoliko faktora povećava rizik od oboljevanja. Među njima su: pušenje (uključujući i bezdimni duvan), porodična istorija ovog oboljenja, mutacije u određenim genima, višak telesne težine, bolest dijabetes tipa 2.

Suočena sa upozoravajućim podacima, kompanija Servier intenzivno nastavlja da investira u istraživanje novih terapija za onkološke bolesti, među kojima i za kancer pankreasa.

Kroz saradnju sa vodećim naučnim institucijama, Servier sa partnerima radi na inovativnim tehnologijama, koje uključuju takozvani razvoj digitalnih blizanaca. Na razvoju novih terapija radi se u okviru kompanije Symphogen u Danskoj, koja predstavlja centar za razvoj monoklonskih tela, odnosno u istraživačkom razvojnom centru u SAD. Cilj je da se doprinese uspešnosti lečenja, kvalitetu i produženju života obolelih od ove teške bolesti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA