Vreme čitanja: oko 2 min.

Očekuje nas veća učestalost oboljevanja od gripa, direktorka Batuta: Ambulante već pune zbog sličnih oboljenja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za poslednje dva meseca registrovano oko 47.000 oboljenja sličnih gripu

  • 3
Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

U Srbiji su u ovom trenutku laboratorijski potvrđena dva slučaja virusa grupa, a Verica Jovanović, direktorka Instituta "Milan Jovanović Batut", objašnjava da to da to što su potvrđeni su AH1 i AH3, virus tipa A ukazuje, da će se u narednim nedeljama očekivati veća učestalost pojavljivanja virusa gripa.

Ističe i da je za poslednje dva meseca registrovano oko 47.000 oboljenja sličnih gripu.

Navodi da je imunizacija počela je od oktobra i da još uvek nije kasno za vakcinaciju. Upozorava da ne treba zaboraviti ni prisustvo koronavirusa koji je i dalje prisutan.

Prema njenim rečima, ali oboljenja slična gripu već pune ambulante domova zdravlja i u našem okruženju možemo primetiti da sve više osoba pati od posledica respiratornog virusa.

Dodaje i da se svi ti respiratorni virusi lako prate, ali podseća na mere zaštite.

"Ukoliko postoji neko ko je sa infekcijom, izazvanom respiratornim virusom, sve mere prevencije treba koristiti, treba se izolovati i naravno odležati u tom vremenskom periodu ukoliko se naročito pojavi povišena telesna temperatura, kašalj, respiratorni simptomi. Lica sa hroničnim bolestima su u nešto većem riziku. U ovom trenutku, što se same epidemije tiče, imamo sporadično pojavljivanje ovog virusa, ali u narednim nedeljama možemo očekivati da dođe do povećenog broja obolelih", ukazuje direktorka Batuta za RTS.

Oko 47.000 oboljenja sličnih gripu

Prema podacima "Batuta", za poslednja dva meseca registrovano je oko 47.000 oboljenja sličnih gripu. Ta oboljenja su izazvana različitim virusima.

Jedan od njih je SARS-CoV-2, odnosno virus koji izaziva kovid, dakle on je prisutan i stalni stanovnik našeg okruženja i naravno posebna osetljivost se javlja kod onih lica koja već boluju od određenih hroničnih bolesti ili hroničnih stanja.

Kada je u pitanju prisustvo drugih virusa, navodi da je to respiratorni sincicijski virus koji više napada decu. Vrlo često su te kliničke manifestacije prilično dramatične, ali i vrlo brzo virus prolazi.

Nije kasno za vakcinu

Imunizacija građana protiv gripa počela je od oktobra i još uvek nije kasno za vakcinaciju.

"Iz tog razloga, pozivamo i podsećamo sve naše građane da ukoliko to nisu učinili, a naročito ako se nalaze u rizičnim populacijskim grupama, ako boluju od nekih hroničnih bolesti, da to učine sada. To je istovremeno lična zaštita od same infekcije, istovremeno zaštita od teških komplikacija koje mogu nastati. To je i zaštita od smrtnih ishoda, jer sve osobe koje imaju teške hronične bolesti mogu biti u tom povećanom riziku", upozorila je Jovanovićeva.

Kaže i da je 70 procenata celokupne nabavljene količine vakcina utrošen, što znači da je odziv kada je vakcinacija protiv gripa dobar, ali da treba nastaviti i dalje. Potrebno je da se građani jave u Dom zdravlja, Institut za javno zdravlje Srbije i da se vakcinišu.

Objašnjava da je potrebno dve do tri nedelje za razvoj imuniteta posle vakcinacije, a da ta otpornost traje najmanje šest meseci do godinu dana.

"U ovom trenutku ne treba zaboraviti prisustvo SARS-CoV-2 virusa i postojanje kovida. U ovom trenutku mi se nalazimo u jednoj stabilnijoj fazi, kovid se registruje u nešto manjem obimu, ali je virus tu", naglasila je Jovanovićeva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma M.

    25. novembar 2023 | 14:44

    Da,tacno je ovih prvih hladnih dana,pune se domovi zdravlja od prehlade?! Eminentni strucnjak prof dr Veica Jovanovic,direktorka ,,Batuta,upozorila je javnost na vreme !!Kako se i na koji nacin zastiti od raznih virusa,pogotovoSARS-Cov-2 postojanje kovida.?! Prof dr Verica Jovanovic,ujedno i upozorava da za poslednja dva meseca 47.000 raznih oboljenja!?I da jos nije kasno za vakcinisanje,po preporuci lekara.I jedna velika pohvala za prof Jovanovic,da u poslednjih pet godina tacno na vreme,bez dana kasnjenja obezbedila sve vakcine kako za decu tako i za starije!?Bravo,za direktorku ,,Batuta,,i njene uposlene.!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA