≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovaj Leskovčanin (60) je poštar koji obožava maratone: Bez prekida trčao 48 sati i istrčao čak 284 km

N. S.

Vreme čitanja: oko 3 min.

O njemu se rado priča ovih dana

  • 2
Maraton Foto: Tomislav Stevanović

Poljoprivredni proizvođač i penzionisani poštar, ali i ultramaratonac iz Leskovca, Nebojša Stefanović, je među najbržim brzohodačima seniorima u Evropi.

Leskovčanin Stefanović je prema nezvaničnim saznanjima najbrži bivši poštar na svetu, a živi skromno u leskovačkom povrtarskom selu Donja Jajina od skromne porodične poljoprivredne penzije, i gaji rano povrće na svom imanju.

U svojoj bogatoj karijeri ovaj maratonac -brzohodač Nebojša Stefanović (60) se prvi put proslavio pre par godina u češkoj varoši Kladno nadomak Praga, na međunarodnom Evropskom ultramaratonu kada je osvojio drugo mesto i kući doneo srebrnu medalju.

Leskovčanin je tada bez prekida trčao 48 sati i istrčao 284 kilometara i 681 metar, što je do danas apsolutni nacionalni rekord Srbije.

Tokom višegodišnjeg bavljenja sportom, mnogo istrčanih trka maratona i ultramaratona ovaj senior i veteran je do danas vlasnik brojnih priznanja među kojima su i veliko priznanje Srpskog Atletskog Saveza, Oktobarske nagrade grada Leskovca, godišnje nagrade Regionalnog sportskog saveza...

Ovaj do skora poznati leskovački poštar, prema tada nezvaničnoj evidenciji čeških medija, je najbrži poštar na svetu.

Rođen je oktobra 1963.godine u leskovačkom prigradskom selu Donja Jajina, a atletikom se bavi više od 35 godina.

- Nedavno sam ostao bez supruge, koja je nakon kratke bolesti umrla, pa me trčanje odnosno brzo hodanje na trenutak odvaja od moje teške svakodnevnice, iako sam gotovo polovinu trka pretrčao bosih nogu - priča nam Nebojša koji je tokom svoje poštarske karijere prošao svašta, a potom se kako kaže "zatrčao" u politici i pod stare dane ostao bez posla.

Mala penzija i prihodi od poljoprivrede, od gajenja ranog povrća u plastenicima, su mu osnova finasiranja ovog skupog sporta na međunarodnoj sceni.

- Imam lepo uređenu baštu i plastenik za ugled. Gajim rano povrće, dovoljno za mene i moju porodicu, ali nađe se ponešto viška robe i za prodaju na pijaci - smeška se Nebojša očito zadovoljan svojim poljoprivrednim učinkom.

On uz pomoć lokalne samouprave grada sa obala reke Veternice, donatora i brojnih sponzora, uspeva da više puta pobedi u dvoranskim prvenstvma na 3.000 metara.

U trkama na tri kilometara,takođe na otvorenom prvenstvu Srbije među brzohodačima na beogradskom Košutnjaku nekoliko puta je pobeđivao.

Treće mesto osvojio je nekoliko puta i na prvenstvu Srbije za starije seniore brzohodače i ultramaratonce na Paliću, i tako redom.

Prema zvaničnoj evidenciji nadležne međunarodne asocijacije Nebojša Stefanović je poslednjih par godina sedmi na svetskoj rang-listi u svojoj kategoriji od 60 i više godina.

U najvećoj trci veterana u ekstremnim vremenskim uslovima u češkom gradu Kladno naš Stefanović je bio drugi, odmah iza Rumuna Daniela Trusca, a ispred belgijanca Jaskues Beska.

Tokom septembra i oktobra meseca sledeće godine u vreme najvećehg naleta pandemije korone leskovački ultramaratonac Nebojša Stefanović dostiže novo obaranje državnog rekorda u kategoriji veterana.

Ove 2023. godine, pre neki dan, Stefanović je osvojio drugo mesto u turskom gradu Izmiru, gde ga je za koji metar navodno pretekao domaći trkač što je izazvalo i duže "većanje“sudija" uz pomoć "var-tehnologije".

- Trčaću još koju godinu, dok me noge nose. Sa velikim zadovoljstvom na međunarodnim trkama predstavljam svoj grad i svoju državu. Imam veliki broj prijatelja među atletičarima seniora u svetu. Nažalost duga pandemija sa korona visusom me usporila, ali danas u 2023. godini je sve u

redu, hvala bogu“, priča nam on.

U tamošnjoj mesnoj zajednici mi nezvanično saznajemo da je on dok je raznosio poštu u selima leskovačkog Porečja, "znao da potrči da pobegne od moguće kiše, ili da nakon posla odmah potrči i na njivu i zaštiti svoje plastenike od nadolazećeh nevremena"

- Dugogodišnji je član dva ugledna leskovačka atletska kluba AK"Dubočica" i AK"Gak- Leskovac", a trenirao je i sa drugim klubovima u zemlji. Atletikom je inspirisao i sina Dejana koji je danas takođe vrhunski brzohodač ali među veternaima srednje starosne dobi - ističe Marina Arsić predsednica Gradskog ateltskog kluba "Leskovac“ i jedan od organizatora "Uličnih atletskih trka" i "Leskovačkog pšolumaratona".

(Telegraf.rs/Tomislav Stevanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svaka cast ljudino

    2. decembar 2023 | 09:41

    I ja dosta setam, zabranjeno trcanje zvog meniskusa u kolenu inace pravio sam dnevno I do 25 km, na dan sad sam malo prikocio zbog kise I snega sutra ce biti suncano idem 15 km, prosetati.

  • Loptica

    2. decembar 2023 | 07:41

    Ma daj, ja pomislila Memedović 😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA