≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sneg ne prestaje, putevi blokirani, sela pod smetovima, odsečena i bez struje: Problemi u Jablaničkom okrugu

Vreme čitanja: oko 2 min.

U okolini Grdelice i Predejana brojna sela i zaseoci, u okviru Grdeličke klisure, su zatrpani debelim snegom,

  • 1
Vlasina, jablanički okrug sneg  vejavica, sneži smetovi, putevi blokirani... Foto: Telegraf/Toma Stevanović

Na području Jablaničkog upravnog okruga sneg neprekidno zasipa sela nošen jačim severozapadnim vetrom. Na pojedinim putnim pravcima došlo je do velikog zastoja, a neka planinska sela i zaseoci su odsečeni od opštinskih centara već nekoliko sati.

U vrletima planine Kukavica je opšti kolaps, sela i zaseoci iznad velikog vodozahvata "Barje" su nekoliko sati bili u mraku. Pod težinom vlažnog snega i naletom vetra uglavnom stari četinari popadali su na elektrovodove.

Oko 300 meštana, uglavnom stariji žitelji, u samačkim staračkim domaćinstvima planinskih sela Melovo, Gagince, Barje, Oruglica, Crcavac, Kaluđerce i većina mahala duž jezera "Barje" su u smetovima.

Vlasina, jablanički okrug sneg  vejavica, sneži smetovi, putevi blokirani... Foto: Telegraf/Toma Stevanović

Vozila se uglavnom otežano kreću do male prodavnice na početku sela Barje, a neka vozila su zaglavljena u snegu. Na pojedinim mestima smetovi su prekrili nisko rastinje do vrha duž glavnog puta.

Na Vlasina Ridu ka Vlasinskom jezeru i dalje ka Crnoj Travi smetovi su, u proseku visine blizu jednog metra. Tokom dana elektromonteri iz Vlasotinca činili su nadljudskim naporima da osposobe elektromrežu, a naročito je stradala niskonaponska mreža na padinama Vlasine i planine Čemernik.

Putevi u Vlasotincu zahvaljujući neprekidnoj aktivnosti Štaba za vanredne prilike i lokalnom preduzeću za puteve se održavaju u okolnim selima i u pravcu Leskovca.

Vlasina, jablanički okrug sneg  vejavica, sneži smetovi, putevi blokirani... Foto: Telegraf/Toma Stevanović

Ništa bolja situacija nije ni u podnožju Babičke Gore i Radan planine. U selima iznad Južne Morave u krilu Babičke Gore i Suve planine pojedina sela duže vreme, zbog loših vremenskih prilika, ostaju bez električne energije po nekoliko sati. Tako su sela Babičko, Smrdan, Razgojna kao i sela pripadajuća područnom odboru mesnih zajednica Orašac, u veoma nezavidnoj situaciji. Ista slika je u selu Šumane, podno planine Radan, u selu gde je glavni vodozahvat lebanske varoši.

U okolini Grdelice i Predejana brojna sela i zaseoci, u okviru Grdeličke klisure, su zatrpani debelim snegom, koji se u nižim delovima ove varošice topi i stvara poveći vodeni talog na drumovima.

(Telegraf.rs/Toma Stevanović)

Video: Pao sneg u novembru, zabelela se brda: Uživaj Srbijo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deda Gaga

    27. novembar 2023 | 04:50

    Neverovatno sneg krajem novembra! Stvarno čudno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA