Vreme čitanja: oko 3 min.

Tamara (24) predstavlja Srbiju u Ujedinjenim nacijama: Novosađanka diplomirala sa svim desetkama, ovo je tajna

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako je objasnila, ona i njen kolega imaju preiliku da govore u UN u ime svoje zemlje

  • 2
Tamara Marjanović Foto: Instagrasm/unyouthdelegate_serbia

Tamara Marjanović sa 24 godine i završenim master studijama na Pravnom fakultetu u Novom Sadu – pronašla je svoj put i životni cilj. Svoje školovanje završila je sa najvišim ocenama, a imala je čast da bude predstavnik državne delegacije u Ujedinjenim nacijama. Zajedno sa ostalim predstavnicima učestvovala je u raznim aktivnostima, a više o sebi i svom iskustvu rekla je kroz razgovor za NS Uživo.

- Sa 23 godine sam završila master studije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu – odbrana master teme Ujedinjene nacije i zaštite ljudskih prava u sistemu Ujedinjenih nacija. To je uticalo na to da se dalje bavim međunarodnim odnosima, to mi je ujedno bila i orijentacija. Master sam završila sa prosekom 10.00. Takođe, bila sam stipendista svih stipendija Republike Srbije. Po završetku osnovnih studija, radila sam u advokatskoj kancelariji, a potom sam krenula praksu u Ministarstvu spoljnih poslova – odeljenje za Ujedinjene nacije. Zahvaljujući praksi stekla sam dovoljno znanja o Ujedinjenim nacijama i kako funkcioniše sistem. To me je i kvalifikovalo da se prijavim na javni konkurs sa omladinskog delegata u Ujedinjenim nacijama. Nakon konkursa i dva konkursna kruga, izabrana sam od strane komisije da budem predstavnik svih mladih Republike Srbije u UN - rekla je Tamara.

- Kolega delegat i ja izabrani smo na mandat u trajanju od godinu dana. Nakon izbora, prvo smo imali dijaloge sa mladima Republike Srbije gde smo se zaista trudili da čujemo o svim izazovima sa kojima se mladi suočavaju. Nakon toga, preneseli smo te izazove u govor, koji smo napisali i dostavili Trećem komitetu Generalne skupštine UN - rekla je ona.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Serbian UN Youth Delegates (@unyouthdelegate_serbia)

Kako je objasnila, ona i njen kolega imaju preiliku da govore u UN u ime svoje zemlje, a govorili su i na temu mladih i društvenog razvoja.

-Imali smo priliku da u ime svoje zemlje govorimo u skupštini Ujedinjenih nacija. Pričali smo na temu mladih i društvenog razvoja. Pomenuli smo sve dobre prakse koja naša zemlja itekako ima i sa kojima možemo da se pohvalimo. Nakon UN, išla sam u Tiranu i u Berlin gde sam učestvovala sa ostalim delegatima u Agendi 2030 kao i ciljevima održivog razvoja. Kao delegacija Republike Srbije išli smo na UNESCO, 42. Generalna konferencija – tu smo imali priliku da dočekamo rezultate da je Srbija izabrana u članstvo izvršnog saveta sa 137 glasova, a kao prva u grupi. Velika je čast da budemo deo Uneskove Generalne konferencije i foruma. Prezentovaćemo rezultate širom zemlje - Bečej, Beograd… - priča Tamara.

Ova mlada i uspešna žena poručuje mladima da se obrazuju. Kaže da žekli da bude primer kako obrazovani mladi mogu da imaju i vannastavne aktivnosti.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Serbian UN Youth Delegates (@unyouthdelegate_serbia)

– Moja poruka mladima jeste da se obrazuju. Ja želim da pokažem da neko ko je obrazovan i ko je završio fakultet ima i vannastavne aktivnosti, da zaista može da predstavlja mlade svoje zemlje. To je čast. Takođe, da sa toliko godina budemo i deo državne delegacije. Poručila bih mladima da rade na sebi, uče i da ne odustaju – nikada. Rad, red i disciplina su stvari koje mene odlikuju, a to treba svaku mladu osobu da odlikuje. Ulažite u sebe i pronađite svoj put. Naša zemlja ima obrazovane ljude, a takođe i naša zemlja nudi dosta mogućnosti gde mladi mogu da se uključe - reči su Marjanovićke.

Novi Sad u oktobru pristupio UNESKO Mreži kreativnih gradova sveta

Novi Sad je dobitnik još jedne titule u nizu. Pristupio je UNESKO Mreži kreativnih gradova sveta i tako je postao prvi grad u ovom delu Evrope u kategoriji novih i digitalnih umetnosti.

Tim povodom se obratio i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, koji je naglasio da je ova titula od velike važnosti, jer pripada kategoriji koja povezuje naučne-obrazovne ustanove i ustanove kulture, dajući Novom Sadu jednu novu vrednost i podstrek da i dalje prati savremene svetske tokove.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    28. novembar 2023 | 16:25

    Bravo ...ponosna sam na sve ljude i njihive uspehe uspehe koji ne podrazumevaju cajke , rijaliti , "influensere ", starlete i ostale koji ne silaze sa portala za lak prosperitet bez rada. znanja i vaspitanja !!! Pisite vise o tim divnim ljudima koji su zapravo nase najvrednije sto imamo . Pamet i uspeh!

  • Milivoje

    29. novembar 2023 | 01:11

    Lep je i za pohvalu tvoj uspeh, samo ode na pogresnu stranu. Agenda 2030 je agenda depopulacije stanovnistva Zemlje! Devojko, ne znas u sta se upustas! Radio sam u UN-u 9 godina. Znam kako dišu. Globalnu akciju smanjena metana, kao dio Agende 2030, potpisuje 13 zemalja, za gotovo potpuno, ukidanje proizvodnje mesa, sto za rezultat ima....dalje je pametnom dosta. To je najbolje kroz ekonomiju, znao da trazi kroz ispite, jedan profesor i N. Sada. Na zavrsnim ispitima, pita te da povezes, recimo, rast trave na Tajlandu sa povećanjem broja vozila kamiona u drumskom transportu Argentine. Svaki, iole sposoban ekonomista, ovo mora znati da elaborira. Otuda i Butterfly effect. Ti misliš da nesto dobro činiš? Upadas u kolo spletki i zavera, bas onako lepo opisano u Protokolu sionskih mudraca, koji, i da nije stvaran - upravo danas, a i proteklih decenija, opisuje sve sta nam se dogadja. UN zaista, ima dobrih programa i razvojnih ciljeva, najbolji od njih je UNOPS, gde su zaista svi maheri. Radio sam i za njih, na Bl. Istoku. Moja malenkost je bila nista, prema ekspertima koji se hvataju u koštac sa stvarnim, realnim problemima. UN je leglo prevara, korupcije, malverzacije, ubedjivanja - svetski hohstapleri. Ali, im je plata...eeee. Neke moje kolege, su se uhlebile dobro, od Brisela do N. York-a, Beca itd, kod njih. Ne mozes sanjati sta svega tu ima. Podvodjenja dece i njihove prodaje, seksualnog zlostavljanja, podmetanja opasnih lekova...spisak je ogroman.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA