Vreme čitanja: oko 1 min.

Na ovoj srpskoj lepotici već veje sneg: Otkrivamo gde će padati tokom večeri, noći i srede

Vreme čitanja: oko 1 min.

Snežna granica spustiće se do jutra ponegde i do nižih predela

  • 0
Kopaonik sneg Foto: Telegraf.rs

Srbija je danas pod uticajem ciklona, uz padavine, ali i uz vetrovito vreme. Topli front doneo je i topliju vazdušnu masu, ali se tokom večeri očekuje i prodor hladnog fronta, uz zahlađenje i skretanje jugoistočnog vetra na severozapadni.

I dok kiša pada u većem delu Srbije, sneg pada u višim planinskim predelima iznad 1300-1400 metara nadmorske visine i u brdsko-planinskim predelima na istoku Srbije, dok je u Timočkoj i Negotinskoj Krajini pada ledena kiša.

Oko 16 časova Kopaonik je zahvatila veoma jaka snežna mećava, uz obilni sneg. Duva jak jugozapadni vetar, a temperatura je -1°C. Inače, Kopaonik se i dalje nalazi u toplom i prednjem sektoru ciklona, a niže od 1300 metara nadmorske visine pada jaka kiša i topi prethodni snežni pokrivač.

Na Kopaoniku je tokom vikenda palo i više od 40 centimetara snega.

Inače, svi putevi su prohodni, ali novi sneg koji pada počeo je da se zadržava na svim prilaznim putnim pravcima, pa je obavezna zimska oprema.

Kasnije tokom večeri preko Kopaonika će preći hladni front, uz skretanje vetra na jak severozapadni, a temperatura će tokom noći da opadne na -10°C.

Sneg će na Kopaoniku padati tokom cele večeri i noći, ali i tokom sutrašnjeg prepodneva.

Očekuje se dodatnih desetak centimetara novog snega.

U toku večeri snežna granica spustiće se sa 1500 metara na 1000 metara, tokom noći i na 700-800 metara, a tokom narednog jutra lokalno i niže od 500 metara.

Četvrtak će i planinama nakon hladnog jutra, tokom dana doneti otopljenje, a u petak se očekuje osetno toplije, uz olujni južni vetar, pri čemu će temperatura i na višim planinama biti i do 10°C, uz intenzivno otapanje snežnog pokrivača, koji će ostatai samo iznad 1200-1300 metara nadmorske visine.

Prema vremenskoj prognozi, vikend će doneti drastično zahlađenje i pad temperatura na planinama i niže od -10°C, a očekuje se novih dvadesetak centimetara snega.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA