≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vila Klefiš je pravi arhitektonski bum u Velikoj Plani: Ova stvar učinila ju je još posebnijom

Vreme čitanja: oko 3 min.

Posle 130 godina ova vila je obnovljena i potpuno rekonstruisana uz pomoć nadležnog ministarstva i loklane samouprave i od tada ona je na usluzi svim građanima Velike Plane, ali i onima koji dolaze da je posete

  • 0

Na samom ulasku u opštinu Velika Plana velelepno zdanje, poznatije kao vila Klefiš, svima koji prođu kraj njega oduzima dah. Ne samo zbog svoje urbane građe, već i zbog ogromnog značaja kako za ovu varoš tako i za celu Srbiju porodična kuća Tonija Klefiša, nemačkog industrijalca, postala je nepokretno kulturno dobro, tačnije spomenik kulture naše države. Danas se naziva i "Gradska kuća". 

Sazidana 1896. godine bila je prva privatna vila takve vrste u Velikoj Plani koja se prostirala na čak dva sprata, što je u to vreme bio pravi arhitektonski bum, a njena lepota se nije izbrisala čak ni posle skorojednog ipo veka. Direktor Turističke organizacije u Velikoj Plani Goran Marjanović za Telegraf je otkrio i zbog čega je izgradnja ove veličanstvene vile toliko važna.

"Nalazimo se u "vili Klefiš", u najstarijoj građevini koja je napravljena ovde u Velikoj Plani, a koja ima spratnost. Ona je značajna jer predstavlja osnov za razvoj industrijalizacije ne samo u Plani već u celoj Srbiji, a u njoj je živeo osnivač mesne industrije Toni Klefiš", kazao nam je direktor.

Ova zgrada karakteristična je i po tome što je prva građevina koja je imala sprat u tadašnjoj varošici, kao i toalet i poslugu koji su bili na gornjem nivou. U to vreme sve kuće su bile izgrađene od blate, takozvane blatare, a ova je izgrađena od pune cigle", ispričao je Marjanović.

Posle 130 godina ova vila je obnovljena i potpuno rekonstruisana uz pomoć nadležnog ministarstva i loklane samouprave i od tada ona je na usluzi svim građanima Velike Plane, ali i onima koji dolaze da je posete.

"U njoj se nalazi turističko-informativni centar, a takođe se nalazi i prostor za konferencije i sastanke, ali i sala za venčanja, na šta smo posebno ponosni", rekao je naš sagovornik.

Nekoliko decenija nakon Drugog svetskog rata vilu Klefiš je koristilo Ministarstvo unutrašnjih poslova i u njoj je bila smeštena policijska stanica sve do 2009. godine kada je za tu namenu izgrađena nova zgrada.

Razvoj turizma u Velikoj Plani

Opština Velika Plana nalazi se 89 kilometara južno od Beograda, a kroz nju protiče reka Morava u dužini nekih četrdesetak kilometara. Pored Plane prolazi i savremeni auto-put E-75 takođe u dužini nekih 40 kilometara, a tu je i Stari carigradski put koji je paralelan sa auto-putem i koji se trenutno renovira na veliku sreću građana. Sve ove pojedinosti omogućile su Velikoj Plani da razvije turizam na vrhunskom nivou. 

"Na vrlo malom prostoru nalazi se veliki broj kulutrno-istorijskih spomenika, tu su manastir Koporin, Radovanjski lug sa crkvom Zahvalnicom, manastir Pokajnica, kao i seoski turizam", ističe direktor Turističke organizacije.

Etno selo "Moravski konaci" kraj Velike Plane pravi je magnet za turiste, a zbog fenomenalne gastro ponude, ali i smeštajnih kapaciteta nadaleko je čuven, ipak Marjanović nije mogao a da ne pomene i reku Moravu u koju Palanjani polažu najviše nade. 

"Reku Moravu ne mogu da zaobiđem, u povoju je i razvija se. Nadamo se da će i ona u budućnosti biti zvezda vodilja što se tiče turizma ovde u opštini Velika Plana", s ponosom je rekao naš sagovornik.

Za ljubitelje vina ova opština nudi i dve vrhunske vinarije koje su i visoknagrađivane. 

"Jedna od njih je podrum "Radovanović" koja se nalazi u Krnjevu, a druga je vinarija "Ambelos" koja se nalazi kod manastira Koporin i pripada braničevskoj parohiji", otkrio nam je Marjanović.

Inače turistička organziacija organizuje i kružnu turističku turu sa obilaskom tri manastira i lokaliteta, anaš sagovornik pozivam sve one koji su u mogućnosti da dođu i pogledaju ove spomenike, ali i da uživaju u njihovoj kuhinji i vinu.

"Za jedan vikend turizam Velika Plana je izuzetn,  tako da sve one koji mogu da dođu pozivam i mogu da kažem da su im naša vrata širom otvorena", poručuje direktor TO Velika Plana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA