Vreme čitanja: oko 2 min.

Od 1. januara u Srbiji registrovano 310 slučajeva velikog kašlja, najefikasnija zaštita vakcina

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veliki kašalj endemski je prisutan na našoj teritoriji, kao i u zemljama u regionu i s vremena na vreme, najčešće posle 3 ili 5 godina, javljaju se ovakvi ciklusi kada postoji veći broj inficiranih

  • 1
Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Direktorka Instituta za javno zdravlje Verica Jovanović izjavila je danas da je od početka godine u Srbiji registrovano 310 slučajeva velikog kašlja i da su prirodni ciklusi kada je broj i na tom nivou, ali je naglasila da je vakcina najbolja zaštita od te respiratorne infekcije.

"Od 1. januara registrovano je ukupno i laboratorijski potvrđeno 310 slučajeva pertusisa - velikog kašlja, pri čemu je najveći broj slučajeva registrovan kod dece od 10 do 14 godina, a potom slede starija deca od 15 do 19 godina i potom ona od godinu dana", rekla je Jovanović za Tanjug.

Veliki kašalj, kako naglašava, endemski je prisutan na našoj teritoriji kao i u zemljama u regionu i s vremena na vremena, najčešće posle tri ili pet godina, javljaju se ovakvi ciklusi kada postoji veći broj inficiranih.

Ranije, kako kaže, nije bio toliki broj obolelih, između ostalog zbog kovida i nošenja maski.

"Laboratorijske mogućnosti su se promenile, PCR dijagnostika je prisutnija i ta jednostavna dijagnostika je sada moguća, tako da se uzročnik može otkriti iz brisa nosa i grla kod onih kod kojih kašalj traje duže od dve nedelje, a kada se drugi uzorci odbace. Osoba se može testirati na bakteriju koja izaziva veliki kašalj, ili se može uzeti i krv za analizu i time potvrditi da li se javio kod deteta, najčešće školskog uzrasta", rekla je ona.

Naglasila je da je za roditelje i celokupnu populaciju važno da znaju da je najefikasnija mera zaštite od velikog kašlja vakcina, koja je jedini način da stanemo na put širenju ove bolesti.

Vakcinacija pomaže i kolektivnom imunitetu, rekla je Jovanović i dodala da najveći rizik imaju deca mlađa od dva meseca, jer ne mogu da se vakcinišu, kao i nevakcinisana i nepotpuno vakcinisana deca.

Kazala je se rezultati testa obično dobijaju za tri do pet dana. Naglasila je da nema razloga za paniku zbog velikog kašlja i dodala da je bakterija koja ga izaziva prisutna u našem okruženju.

(Telegraf.rs)

Video: Jovanović: Kod dvoje dece je došlo do komplikacija! Roditelji vakcinišite decu zbog pojave morbila

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma M.

    30. novembar 2023 | 20:19

    Bravo za profesorku dr Vericu Jovanovic,direktorku Batuta,za obezbedjenje vakcine!!!Plus,za pravovremeno informisanje.Prva je u Regionu strigo vremenski sprecila dalje sirenje epidemije!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA