Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako pacijent i dalje bude čekao magnet, direktor će odgovarati: Evo za šta će se sve koristiti novi softver

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ministarka dodaje i da je ideja da se prečešljaju liste čekanja jer je utvrđeno da je čak 20 pacijenata zakazalo pregled na dva mesta istovremeno, dok je  30 odsto njih na listi čekanja zbog kontrole

  • 0
Danica Grujicic Foto: Telegraf

Od danas će zaživeti platforma koja će po prvi put u istoriji srpskog zdravstva objediniti sve liste zakazivanja u jednu jedinstvenu, dok je istovremeno obavljena revizija dosadašnjih lista čime su odvojene liste za prvi pregled, hitno stanje i kontrolni pregled putem magnetne rezonance.

Kako je navela ministarka zdravlja pfor. dr Danica Grujičić, ovo je potpuna novina i konačno će biti razdvojeni hitni pacijenti od onih koji dolaze na redovni pregled, a softver će se kasnije koristiti i za druga zakazivanja.

- Posle šestomesečnog rada od danas će zaživeti softver koji je napravljen da se razdvoje oni pacijenti koji hitni od onih koji regularno treba da dobiju kontrolne preglede. Ovo je potpuna novina i ovaj softver ćemo kasnije koristiti za sve ostale liste zakazivanja. Prvo što ćemo uraditi sledeće je skener zato što danas sve bolnice imaju skenere i nema razloga da se neko šalje u drugu ustanovu - navela je ona.

Ministarka dodaje i da je ideja da se prečešljaju liste čekanja jer je utvrđeno da je čak 20 pacijenata zakazalo pregled na dva mesta istovremeno, dok je  30 odsto njih na listi čekanja zbog kontrole.

- Ideja je da se prečešljaju sve liste zakazivanja i ono što smo videli jeste da je 20 pacijenata u želji da osigura pregled zakazano na dva mesta istovremeno, a 30 posto pacijenata su oni koji treba da dobiju kontrolu za 6 meseci, godinu dana i slično. Ono što je dobro je da platforma omogućava kolntrolu broja pregleda na svakom aparatu. Za početak to će biti beogradske magnetne rezonance, iza Nove godine uključuju se Kragujevac i Niš, od maja Vojvodina, a kada budu instalirana 22 nova magneta mi ćemo i njih uključiti u tu platformu  - pojasnila je dr Grujičić.

Danica Grujicic Foto: Telegraf

Ona je objasnila da ukoliko se i dalje bude dešavalo da pacijent čeka, oni mogu slobodno da se obrate Ministarstvu zdravlja, a direktori i načelnici klinika će u tom slučaju odgovarati.

Pored smanjenja lista čekanja, Ministarstvo zdravlja imaće uvid u to koliko pregleda je dnevno urađeno. Taođe, planirano je da se softver u budućnosti koristi i za liste čekanja na ultrazvuk, ali i terapijske liste čekanja.

- Svakog dana ćemo zanti koliko pregleda je urađeno. Pregled traje pola sata, a pacijent će dobiti onoliko vremena koliko mu treba za snimanje. Neko snima samo glavu, a neko ima 4 pregleda. To znači da za 12 sati rada svaka magnetna rezonanca može da uradi 24 pregleda. Dobijamo žalbe pacijenata da ne mogu da dođu do skenera, a to je neprihvatljivo. Posle skenera ovaj softver ćemo koristiti do kraja 2024. godine i za preglede na ultrazvuku. Kada su u pitanju terapijske liste čekanja mi ćemo takođe da primenjujemo ovaj softver, pa ćemo videti ko čeka koliko zašto i kako. Kada je terapija u pitanju to je malo komplikovanije. Imate ljude koji imaju promenu na kuku, neko više za 6 meseci ne može da hoda od bolova, a neko može normalno da živi 10-ak godina. Zato ćemo raditi revizije lista čekanja na 6 meseci - pojasnila je ministarka.

U Beogradu liste za magnetnu rezonancu prepolovljene 

Ministarka Grujičić objasnila je da je novom analizom lista čekanja broj pacijenata u Beogradu opao sa 7.000  na 3.500.

- U Beogradu je na listi čekanja bilo oko 7.000 pacijenata, sa ovom analizom sada ih ima 3.500. Tih 30 posto će dobiti magnetnu onda kada treba, naime, za 3, 6 meseci ili godinu dana - zaključila je ona.

Direktor UKC Kragujevac: Unapređuje se radiološki sistem u našem zdravstvu 

Video: Direktor Kliničkog centra Kragujevac: Smanjene lista čekanja za magnetnu rezonancu

Direktor UKC Kragujevac Slobodan Milisavljević rekao je za Telegraf.rs da je pomoću nove platforme unapređen radiološki sistem u srpskom zdravstvu.

- Prvi put je urađena digitalna platforma za jedinstvenu listu zakazivanja za magnetnu rezonancu koja će objediniti sve liste čekanja i omogućiti brže preglede. Ona omogućava i razlikovanje u listi čekanja za hitno stanje i kontrole. Može da se primeni na sve aparate koji postoje u Srbiji, tako da ćemo na dnevnom nivou imati uvid u broj izvršenih pregleda i u svakom trenutku ćemo znati koliko su liste smanjene. Ova platforma biće primenjena i na kompjuterizovanoj tomografiji, tako da platforma postepeno unapređuje radiološki sistem u našem zdravstvu - pojasnio je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA