Vreme čitanja: oko 1 min.

Vodostaji reka u Srbiji rastu: Ima li razloga za brigu?

E. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kombinacija topljenja snega i padavina je najgori scenario

  • 0
goran vesić, Lim Foto: MGSI/Predrag Mitić

Hidrometeorolog Dejan Vladiković rekao je da će vodostaji reka u Srbiji narasti usled porasta temperature, ali da nema razloga za brigu.

Usled naglog skoka temperature, a u kombinaciji sa jakim južnim vetrom, RHMZ je izdao upozorenje u kome stoji da će, usled navedenog i topljenja snega, doći do porasta vodostaja, piše RTS.

Hidrolog Dejan Vladiković je, u gostovanju u Jutarnjem programu, izjavio da se očekuje porast vodostaja u Jugozapadnjoj i Zapadnoj Srbiji, na Limu i Ibru a sneg se polako topi i na Zlatiboru i Kopaoniku. On je istakao da nema razloga za brigu jer porast ne bi trebalo da bude preveliki.

"Vodostaji polako rastu na Limu, Ibru i Zapadnoj Moravi. Ne očekujemo izlivanja reka. Postoji mogućnost da Vlasina i Veternica naprave problem jer imaju nagle poraste vodostaja zbog snega na Vlasini", rekao je Vladiković.

Vladiković ističe da se u toku dana ne očekuju kiše dok će na Zapadnu i Jugozapadnu Srbiju pasti po koja kap. Do nedelje bi se padavine mogla pretvoriti u sneg. Kombinacija topljenja snega i padavina je najgori scenario, ističe sagovornik.

"Hladno vreme smiriće hidrološku situaciju. Biće i snežnih i kišnih epizoda, ali ništa neuobičajeno. Više padavina ove zeme nego prošle, ali bez ekstremno niskih temperatura", kaže hidrolog.

Hidrolog kaže i da ovo neće biti ekstremna zima ali da se svakako možemo radovati snegu u toku novogodišnjih i božićnih praznika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA