Vreme čitanja: oko 2 min.

Niški studenti su ponos Srbije! Odneli pobedu na takmičenju u Strazburu, duplo bolji od Norvežana

J. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za nastup u Strazburu pripremali su se više od 6 meseci

  • 1
Studenti Pravnog fakulteta u Nišu Foto: Pravni fakultet u Nišu

Studenti Pravnog fakulteta u Nišu, pobednici su takmičenja u simulaciji suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Takmičenje se održava od 2013. godine, a niški tim je drugi put pobednik, prenosi RTS.

Šestočlani tim Pravnog fakulteta u Nišu, u finalu takmičenja u Strazburu dva puta je bio bolji od kolega iz Norveške. Na ovogodišnjem takmičenju simulirano je suđenje na temu "Migranti bez papira".

- Velika čast i veliko zadovoljstvo je nastupati pred sudijama Evropskog suda, predstaviti argumentaciju na kojoj se radilo dugo vremena i stekli smo jedno nezaborno iskustvo koje će nam značiti i kroz dalju karijeru i u oblasti zaštite ljudskih prava i šire - kaže Isidora Milenković, članica tima.

- Ono što je meni ovo takmičenje donelo jeste to da sam ulazeći u ovaj slučaj i problematiku koja nam je bila data jeste da sam ja dublje razumeo ceo problem migranske krize u Evropi - navodi Vojin Ilić, član tima.

Niški tim pre ovoga pobedio je na regionalnom takmičenju u Podgorici. Za nastup u Strazburu pripremali su se više od 6 meseci.

- Mi smo nekako uvek čitali o tom čuvenom sudu za ljudska prava u Strazburu i zaista je ogromno zadovoljstvo doći i ući u tu sudnicu i predstaviti evropskim sudijama orgumentaciju i na kraju osvojiti to takmičenje - navodi Milica Ranđelović, članica tima.

Sa mentorima su se pripremali skoro svakodnevno. Prezentacije su bile na engleskom jeziku i zato se dosta radila na prezentaciji argumenata.

- Osim znanja vrlo je bitno i kako ćete to da prezentujete. Vi možete da znate o nečemu sve, da znate jako dobro, ali ako to ne bude prezentovano na pravi način, to če onda da bude sagledano da bude samo prosečno - navodi dr Ivan Ilić, mentor tima.

Ekipa sa Pravnog fakulteta već pobeđivala u Strazburu 2014. godine, a na regionalnim takmičenjima bili su 6 puta najbolji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr Anja

    1. decembar 2023 | 17:49

    BRAVO,OMLADINO,ULEPŠALI STE MI VIKEND!VI STE PONOS I BUDUCNOST SRBIJE,BRAVO,BRAVO!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA