Vreme čitanja: oko 2 min.

Za život bez psorijaze: Edukacija za pacijente u Pančevu

LJ. R.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prof. dr Marija Milinković Srećković, potpredsednik Dermatovenerološke sekcije SLD istakla je da je ovaj projekat podsticaj za obolele od psorijaze da se obrate dermatologu i razgovaraju o mogućnostima lečenja

  • 0
Psorijaza Foto: Shutterstock

Sekcija za dermatovenerologiju Srpskog lekarskog društva (SLD) nastavlja sprovođenje projekta „Za život bez psorijaze“ čiji je cilj unapređenje tretmana i lečenja pacijenata sa psorijazom u Srbiji. Tim povodom sprovodi se edukacija za obolele od psorijaze u saradnji sa opštim bolnicama u Srbiji.

Uz dermatologe iz opštih bolnica, edukaciju pacijenata će obavljati profesori iz univerzitetskih kliničkih centara – UKC Srbije, UKC Niš, UKC Vojvodine, UKC Kragujevac i Vojnomedicinske akademije.

Edukacija će najpre biti održana u Opštoj bolnici Pančevo, u subotu, 2. decembra od 10 do 14 sati. Edukaciju za pacijente će obavljati prof. dr Dušan Škiljević iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije i dermatolozi iz Opšte bolnice Pančevo - dr Slađan Tomović, dr Maja Mitrović i dr Zoran Nedić. Svi zainteresovani mogu da se prijave na telefon broj 013 25 17 883.

Nakon Pančeva, edukacija će biti održana naredne subote, 9. decemnra u Opštoj bolnicici Kruševac, takođe, od 10 do 14 sati. Edukaciju će obavljati doc. dr Danijela Milčić iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije i dermatolozi iz Opšte bolnice Kruševac, dr Jovana Jovanović Petaković, dr Dobrila Jovanović i dr Marija Petrović Trajković. Mole se svi zainteresovani da se prijave na telefon broj 037 41 40 51.

Prof. dr Marija Milinković Srećković, potpredsednik Dermatovenerološke sekcije SLD istakla je da je ovaj projekat podsticaj za obolele od psorijaze da se obrate dermatologu i razgovaraju o mogućnostima lečenja.

- Ako pacijent dobije adekvatnu terapiju, bolest se može staviti pod kontrolu i komplikacije se mogu sprečiti. Za umerene i teške oblike psorijaze, pored konvencionalne sistemske terapije koja je već decenijama u primeni, biološki lekovi su dostupni o trošku RFZO od 2019. godine, a očekujemo i da biološki lekovi novog mehanizma dejstva i efikasniji od trenutno dostupnih uskoro dođu na Listu RFZO, čime će dodatno biti unapređeno lečenje naših pacijenata sa umerenim i teškim oblicima psorijaze.

Procenjuje se da je u Srbiji prevalencija psorijaze oko dva odsto, što znači da imamo oko 140.000 pacijenata sa psorijazom. Psorijaza je hronično zapaljensko oboljenje kože koje ima i određene osobine sistemske bolesti i mnoge značajne komorbiditete. Pacijenti koji boluju od psorijaze, naročito od težih formi bolesti, imaju mnogo veći rizik da obole od psorijaznog artritisa, dijabetesa, infarkta srca, metaboličkog sindroma, kao i zapaljenskih bolesti creva. Simptomi i znaci koji prate psorijazu su crvenilo, svrab, "ljuspanje", nekada i bol.

Cilj je da ovim projektom što više pacijenata bude uključeno, kao i da se podigne svest u javnosti, među pacijentima, ali i među lekarima, da osobe sa psorijazom danas imaju na raspolaganju efikasne i bezbedne lekove i da svaki pacijent treba da teži oslobađanju od simptoma psorijaze. Tokom edukacije pacijenti će dobiti informacije o psorijazi, savete o pravilnom putu i načinu lečenja, prevenciji komorbiditeta, tj. pridruženih bolesti, o psihosocijalnoj podršci, higijensko-dijetetskom režimu, odnosno, pravilnoj ishrani i fizičkim aktivnostima, što doprinosi uspešnijem lečenju i kvalitetu života pacijenata. Edukacija je besplatna i mogu se prijaviti svi zainteresovani pacijenti oboleli od psorijaze, bez obzira na mesto stanovanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA