Vreme čitanja: oko 4 min.

Vesić: Građevinski fakultet vodeća visokoškolska ustanova u regionu

LJ. R.

Vreme čitanja: oko 4 min.

On je istakao da punih 177 godina velikani Građevinskog fakulteta u Srbiji učestvuju u svakom pedlju izgradnje naše zemlje i ostavljaju nemerljiv doprinos u razvoju naše otadžbine

  • 0
Goran Vesić Građevinski fakultet Foto: Instagram/vesicg

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas na svečanoj akademiji povodom Dana Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu da je taj fakultet najstarija i vodeća visokoškolska ustanova u regionu.

On je istakao da punih 177 godina velikani Građevinskog fakulteta u Srbiji učestvuju u svakom pedlju izgradnje naše zemlje i ostavljaju nemerljiv doprinos u razvoju naše otadžbine.

"Sprovođenjem vrhunskih građevinskih poduhvata srpski inženjeri grade našu zemlju i pronose slavu i ugled srpskog građevinarstva širom sveta", rekao je ministar.

Kako je rekao, ulaganjem u infrastrukturu mi ulažemo u budućnost Srbije.

"Uloga građevinarstva u Srbiji, kada govorimo o BDP-u, iz godine u godinu raste. U trećem kvartalu 2023. godine na teritoriji Srbije porasla je vrednost u tekućim cenama svih izvedenih građevinskih radova za 19,3 odsto u odnosu na isti kvartal 2022. godine", napomenuo je Vesić.

Ukupna vrednost posmatrano u stalnim cenama porasla je za 15,8 odsto, naveo je on i dodao da je učešće građevinarstva u domaćem BDP-u na kraju 2013. iznosilo tri odsto, a na kraju 2022. godine 5,5 odsto.

"Mi smo se kao vlada opredelili da u situaciji u kojoj se svet suočava sa rastućom ekonomskom krizom više ulažemo u infrastrukturu. Samo u narednoj godine Srbija će u infrastrukturu uložiti četiri milijarde evra, više nego mnoge zemlje Zapadnog Balkana, što će omogućiti rast našeg BDP-a koji je prvi put prošle godine premašio cifru od 60 milijardi evra", rekao je Vesić.

Kako je rekao, nedavno usvojene Izmene i dopune zakona o planiranju i izgradnji će uvesti mnoge revolucionarne promene kada je pitanju građevinarstvo.

"Uveli smo sertifikate zelene gradnje za sve objekte veće od 10.000 kvadrata i sve javne objekte. Obezbedili smo veću transparentnost izdavanja građevinskih dozvola i uspeli smo da otključamo mnoge zaključane lokacije koje već daju rezultat", naveo je on.

Goran Vesić Građevinski fakultet Foto: Instagram/vesicg

On je istakao da je ponovo formirana Agencija za prostorno planiranje od koje se očekuje da kao nezavisna institucija da dodatni doprinos kako bi naša zemlja u toj oblasti napredovala. Vesić je poručio studentima i zaposlenima na fakultetu da je njihov rad direktno vezan za bolji život građanki i građana Srbije.

"U budućnosti nas čeka da svi zajedno damo dodatni doprinos da se naša zemlja razvija. Zemlja može da se razvija samo ako je gradimo. Samo u narednih nekoliko meseci ćemo pokrenutu izgradnju dva nova auto-puta, brze saobraćajnice koja povezuje Rumuniju i Mađarsku i auto-puta od Beograda do Zrenjanina", rekao je on.

On je kazao da će se potruditi da još kompanija uđe u "Krug prijatelja Građeviskog fakulteta" kako bi pomogli obnovu učionica, i pozvao je zainteresovane studente ovog fakulteta da se prijave za stručnu praksu u Kini.

"Ministarstvo je u saradnji sa Studentskom konferencijom univerziteta u Srbiji (SKONUS) danas raspisalo konkurs za 10 studenata završne godina i master studenata Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Nudimo da oni u našoj organizaciji borave u kompaniji Šandong u Kini na stručnoj praksi. Verujemo da će oni nakon te prakse doći u našu zemlju sa više znanja koje će moći da primene u svojoj karijeri", rekao je ministar.

Kako je istakao, slični projekti se pripremaju sa američkom i francuskom kompanijom, a on kao ministar insistira da "svi koji rade u Srbiji obezbede stručnu praksu za studente asistente i profesore kako bi učestvovali i videli kako izgledaju infrastrukturni projekti u zemljama u kojima rade".

Dekan Građevinskog fakulteta Vladan Kuzmanović je istakao da je ukupan broj upisanih studenata na svim nivoima iznosi 2.742, a da je u 2022. na osnovnim akademskim studijama diplomiralo gotovo 190 studenata.

"Tokom ove godine smo nastavili sa ulaganjima i kompletno renovirali pet učionica. U svim učionicama i kabinetima postavljena je savremena led rasveta uz podršku Ministarstva prosvete. Nastavićemo sa radovima i u narednoj godini sa ciljem da renoviramo i ostale učionice", rekao je Kuzmanović.

Dodao je da se na fakultetu realizuje 15 naučnih projekata.

On je pozvao okupljene na skup "Sto godina novojulijanskog kalendara Milutina Milankovića“, koji će se održati za dve nedelje na fakultetu. Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Zoran Knežević je rekao da je Građevisnki fakultet nosilac i promoter najviših standarda u nastavi i istraživanju u ovoj oblasti, a da je čak 24 člana SANU-a završilo ovaj fakultet. Okupljenima se obratio i rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić i naveo da je Građevinski fakultet stožer inženjerskih nauka.

"On privlači veliki broj studenata. Izuzetno je zapažen u pogledu naučnog rada i istraživačke delatnosti", ocenio je on. Takođe, okupljenima se obratio i sekreta u Ministarstvu nauke Vukašin Grozdić, kao i posebni savetnik ministra prosvete Janko Samardžić. Događaj je okupio veliki broj zvanica iz naučne zajednice, kao i predstavnike fakulteta iz regiona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA