≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Spomenik srpskim vojnicima na groblju u Prištini vraćen na svoje mesto

I. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izmeštanje je urađeno bez znanja Eparhije rasko-prizrenske, koja je takođe oštro osudila taj postupak

  • 1

Na prištinskom pravoslavnom groblju vraćen je spomenik srpskim vojnicima postradalim u ratovima od 1912. do 1918, na mesto gde se i nalazio pre izmeštanja prošlog meseca u sastavu spomen parka, javlja RTS.

Do izmeštanja spomenika borcima iz Balkanskih i Prvog svetskog rata došlo je na inicijativu ambasada Francuske i Nemačke u Prištini uoči obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra.

Tada je na mesto spomenika srpskim ratnicima postavljena ploča sa natpisom na francuskom, srpskom i albanskom: "Francuskim vojnicima palim na Kosovu". Izmeštanje spomenika urađeno je na inicijativu Ambasada Francuske i Nemačke u Prištini, potvrđeno je iz njihovih diplomatskih predstavništava a nakon osuda i reakcije srpske javnosti i institucija.

Izmeštanje je urađeno bez znanja Eparhije rasko-prizrenske, koja je takođe oštro osudila taj postupak.

Obeležavajući Dan primirja u Prvom svetskom ratu, amabasori Nemačke i Francuske su 11. novembra polaganjem venaca odali počast postradalim borcima ali i vojnicima međunarodnih vojnih snaga koji su postradali na Kosovu.

Iz Opštine Priština su se tada ogradili od aktivnosti dve ambasade na srpskom groblju. Saopštili su da nisu primili nikakav zahtev za pomeranje spomen ploče i podsetili da lokalne vlasti nisu naložile izmeštanje, niti pomeranje spomen sploče.

Izmeštanje spomenika na Srpsko-francuskom vojničkom groblju u Prištini izazvalo je i brojne reakcije u javnosti, a grupa nevladinih organizacija i pojedinaca pokrenula je onlajn peticiju za njegovo vraćanje na staro mesto. Peticiju je potpisalo više od četiri hiljada građana.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran Kg

    2. decembar 2023 | 13:34

    Pošto je to urađeno na zahtev Francuza moj predlog je bio da se spomenik zahvalnosti sa Kakemegdana pomeri malo niže, u Dunav.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA