Vreme čitanja: oko 1 min.

Beograd i još 8 gradova juče oborili rekord za decembar: Nakon letnjih temperatura usledilo zahlađenje

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 0
Vreme Foto: Shutterstock

Prva dana decembra donela su Beogradu i Srbiji prave prolećne temperature, a u centralnim i zapadnim predelima Srbije zabeležene su i letnje vrednosti.

U mnogim predelima izmerene su rekordne temperature za decembar. Ipak, samo 0.3 stepena falilo je za najvišu ikada izmerenu temperaturu u Srbiji u decembru, a taj rekord je 26.3°C.

U Valjevu je mereno 26°C, što je najviša ikada izmerena temperatura za taj grad u decembru otkad se vrše merenja. U subotu je oboren apsolutni temperaturni rekord za decembar u Kragujevcu, prethodni rekord iz 2022. godine premašen je za čak 3°C. Apsolutni rekordi za decembar oboreni su u Požegi, Ćupriji, Leskovcu, Kruševcu, Kraljevu i Sremskoj Mitrovici.

U Beogradu je juče oboren rekord za najvišu ikada temperaturu izmerenu otkad se vrše merenja, odnosno od 1887. godine. Maksimalna temperatura dostigla je u subotu 22.7°C, dok je dosadašnji rekod za decembar bio 22.6°C i to izmeren u dva navrata, odnosno samo dan ranije, ali i 16. decembra 1989. godine.

Nakon prolećnih temperatura usledilo je jako zahlađenje, a hladni front oborio je temperaturu do ovog jutra za čak 20 stepeni i vratio nas u zimu, iako je njenog kalendarskog početka ostalo manje od 20 dana.

Visoke temperature bile su praćene i jakim jugozapadnim vetrom, fenskog efekta, da bi prodororu hladnog fronta i uz prolaznu kišu, vetar bio u skretanju na severozapadni.

Pred Beogradom je pravi decembarski dan i za 20 stepeni niža temperatura u odnosu na prethodna dana, a maksimalna temperatuira biće tokom većeg dela dana oko 2-3°C, pa bi slaba kiša mogla povremeno prelaziti u susnežicu i sneg, a u višim delovima grada prema Avali i Kosmaju sneg će padati sve vreme povremeno, ali slabog intenziteta.

Kasnije posle podne u Beogradu će uslediti potpuni prestanak padavina i razvedravanje, pa će vedranoć ka ponedeljku biti praćena i mrazom.

Sledeće nedelje temperature u Beogradu biće uglavnom u skladu sa kalendarom.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA