Vreme čitanja: oko 1 min.

Malo poznato! Irižanin dizajnirao patike po čijem modelu se proslavio "Adidas", ubili ga nacisti

E. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rođen u siromašnoj porodici, posle završene osnovne škole u Irigu, Avksentije odlazi na obućarski zanat u Beograd, gde ga uspešno završava

  • 0
Obućar Foto: Pexels

Malo je poznata činjenica da je Irižanin Avksentije Lukić, dvadesetih godina prošlog veka, prvi izradio cipele i kopačke za tadašnje naše fudbalere najboljih klubova u zemlji – Beogradskog sportskog kluba (BSK) i Jugoslavije, piše mitrovica.info.

Iako su braća Adolf i Rudolf Dasler dizajnirali kopačke prema modelu Lukićevih, sva slava i novac otišli su nemačkim industrijalcima.

– Rođen u siromašnoj porodici, posle završene osnovne škole u Irigu, Avksentije odlazi na obućarski zanat u Beograd, gde ga uspešno završava. Veoma brzo se zaposlio i započeo da pravi cipele i kopačke, za fudbalere, kao strastveni ljubitelj ovog sporta – priča Ladislav Varga, publicista i dramski pisac, koji je u svojoj knjizi „Mozaik žitelja iriških“ ukratko opisao ovog ne tako u javnosti poznatog Sremca.

Posle dugogodišnjeg rada, pred Drugi svetski rat, Avksentije se vraća u Irig, gde otvara prvu privatnu radnju u Ulici Zmaj Jovinoj.

– U to vreme bio je vrlo vredan i sposoban zanatlija. Kakav je bio majstor, govori činjenica da su mušterije iz Beograda kod majstora Lukića naručivale cipele, a drugi obućari širom zemlje takođe tražim njegove modele – objašnjava Varga.

Kada je formiran i osnovan fudbalski klub Radnički u Irigu 1938. godine, Avksentije, koji je bio poznat po nadimku Aca, napravio je za sve igrače kopačke i poklonio klubu. Po njegovom modelu fudbalskih cipela, mnogo godina kasnije, nemački industrijalac Adolf Dasler, gazda i osnivač čuvene sportske firme "Adidas", počeo je serijski da proizvodi kopačke, po modelu koji je već dizajnirao Lukić. Međutim, od ovih na milione prodatih sportskih artikala, majstor Aca nije imao nikakve koristi.

Avksentije Lukić ubijen je u 33. godini, u velikoj ustaškoj raciji, kao talac, avgusta 1942. godine u Vukovaru.

(Telegraf.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA